U trendu

Država dokapitalizovala Er Srbiju sa 100 miliona evra

BEOGRAD – Informacija da je država dokapitalizovala nacionalnu aviokompaniju Er Srbiju sa 100 miliona evra objavljena je danas popodne u Centralnom registru depoa i kliringa hartija od vrednosti.

Ranije danas ministar finansija Siniša Mali rekao je da će Etihad ubuduće biti 18 odsto vlasnik Er Srbije, a preostalih 82 odsto država Srbija.

Mali je istakao da će novac koji je uplaćen za dokapitalizaciju biti iskorišćen za saniranje gubitaka, koje je Er Srbija imala tokom pandemije, ali i za vraćanje pojedinih dugova koje ta kompanija ima prema bankama.

Dodao je i da je država u protekla dva meseca veoma pažljivo, strpljivo i posvećeno radila na programu restrukturiranja i na procesu, kako je naveo, državne pomoći avio-kompaniji, koja je, podseća Mali, dozvoljena evropskim zemljama od Evropske komisije kako bi te kompanije ublažile negativne posledice pandemije.

„Cela EU je to dozvolila. Lufthanzi je Nemačka pomogla sa devet milijardi evra, Er Fransu je Francuska pomogla sa šest milijardi evra, tako smo i mi pomogli našoj nacionalnoj kompaniji i potpuno je stabilizovali“, zaključio je Mali.

Ranije danas iz Er Srbije je saopšteno da je dokapitalizacija srpske nacionalne avio-kompanije preduzeta na zahtev Er Srbije, u skladu sa uredbom Vlade Srbije iz oktobra 2020. godine, kojom se predviđa mera dokapitalizacije privrednih subjekata pogođenih pandemijom.

Ta uredba u potpunosti je usklađena sa Privremenim pravnim okvirom Evropske komisije, kojim se uređuju mere državne pomoći za podršku privredi u toku trenutne pandemije COVID-19, uključujući i dokapitalizaciju, navedeno je u saopštenju te avio-kompanije.

Na zahtev Vlade Srbije, Komisija za kontrolu državne pomoći je razmotrila predložene mere i potvrdila da je mera uvećanja osnovnog kapitala Društva usklađena sa pozitivno-pravnim propisima Republike Srbije, čime su se stvorili uslovi da se dokapitalizacija sprovede.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar