U trendu

Država gubi značajne prihode zbog nepotpune evidencije imovine

Državna revizorska institucija (DRI) danas je saopštila da država Srbija nema potpunu jedinstvenu evidenciju svoje nepokretne imovine zbog nepostupanja nadležnih organa i korisnika i manjkavosti propisa.

Revizijom svrsishodnosti poslovanja koja se odnosila na raspolaganje nepokretnostima u državnoj svojini, državni revizori su utvrdili da Vlada nema kontrolu nad raspolaganjem nepokretnostima zbog nepostojana centralizovanog sistema kao i neodgovornog ponašanja korisnika i nadležnih organa.

Na konferenciji za novinare DRI, ukazano je da država propušta priliku da uveća prihode od raspolaganja nepokretnostima jer korisnici te imovine ne primenjuju tržišne principe i ne sprovode neophodne mere.

U evidenciji Republičke direkcije za imovinu uneto je ukupno 551.946 jedinica, što, kako je rekao predsednik DRI Radoslav Sretenović, ne znači da je popisano toliko nepokretnosti, jer je utvrđeno da su neke nepokretnosti više puta evidentirane.

Tako je zgrada Vlade Srbije u Nemanjinoj ulici u kojoj je više ministarstva u evidenciju uneta 31 put, zgrada Ministarstva finansija u 11 puta.

Ukupna površina popisanih nepokretnosti je oko sedam milijardi kvadratnih metara, a knjigovodstvena vrednost te imovine je 683 milijarde dinara.

Ta vrednost nepokretnosti u državnom vlasništvu je nerealna jer je svega za 20 odsto tih nepokretnosti upisana revalorizovana vrednost, rekla je vrhovni državni revizor Svetlana Toma Anokić.

Ona je dodala da država od poslovnog zakupa ili korišćenja imovine u svom vlasništvu prikuplja mnogo manje novca nego što bi mogla, da to radi po tržišnima cenama.

Toma Anokić je navela primer da su po podacima Uprave za trezor u 2013. godini prihodi od zakupa i korišćenja državne imovine bili šest milijardi dinara, od čega je samo 852 miliona dinara uplaćeno u budžet, a ostali iznos je na računima korisnika tih nepokretnosti.

U izveštaju revizora je navedeno da korisnici nepokretnost u državnom vlasništvu njima raspolažu bez saglasnosti Republičke direkcije za imovinu i zaključaka Vlade, kao i ne obaveštavaju Direkciju o slobodnom prostoru i ne preduzimaju odgovarajuće mere za naplatu potraživanja po osnovu izdavanja tih nepokretnosti.

DRI je, po rečima Sretenovića, preporučila Vladi Srbije da popiše državnu imovinu i izradi stategiju i plan upravljanja i raspolaganja nepokretostima, kao i da naloži Ministarstvu finansija da normativno uredi način i rokove sprovođenja popisa za korisnike budžetskih sredstava.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar