U trendu

Država nastoji da uveća subvencije investitorima

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da se razmišlja o tome da se pronadje dodatni novac za subvencije investitorima, kako bi Srbija bila konkurentna u privlačenju novih investicija.

„Imamo ih (investitora) više nego što smo planirali i veoma sam srećan zbog toga“, rekao je Vučić novinarima u Indjiji.

On je naglasio da država treba da daje i više subvencija i da on hoće da se daje „dva puta više“.

„Mi dajemo ukupnu vrednost do 50 odsto investicije, u to se računa zemljište i infrastruktura“, rekao je Vučić i dodao da se borio da „veliki Boš ostane u Pećincima“, jer kad čuju druge nemačke kompanije da je tu Boš onda će i one želeti da dodju u Srbiju.

Vučić je istakao da se prate podaci o državnim subvencijama za svaku investiciju i da to radi Razvojna agencija Srbije, navodeći da je taj proces potpuno transparentan.

„Imamo ozbiljnu i preciznu analizu za sve investicije“, naglasio je on.

Na pitanje kakve garancije da će ostati u Srbiji daju investitori koji dobiju subvenciju, Vučić je rekao da je nemoguće predvideti kakvo će biti stanje na tržištu, od kojeg zavisi plasman proizvoda, ali da je velika korist što strane kompanije zapošljavaju radnike koji dobijaju redovne plate i nauče da rade.

Istakao je da su u planu i podsticaji za preduzetnike i početak biznisa i da se tu očekuje da 30 odsto njih uspe, kao i da je to je prosek i u EU.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.