Država, umesto Srbijagasa, otplaćuje kredite tog preduzeća

U poslednjem izveštaju Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) srpski predstavnici u pregovorima sa tim zajmodavcem naveli su da će umesto Srbjagasa, budžet Srbije otplaćivati dva kredita i skladištenje gasa u Mađarskoj, prenela je danas Nova ekonomija.

Razlozi otplate zajmova iz državne kase su „izuzetno visoki troškovi gasa, nabavljenog za mađarsko skladište tokom energetske krize“.“To je uključuje revalorizaciju gasa u skladištu u Mađarskoj, korišćenjem tržišnih cena od 1. maja 2024. i kompenzaciju Srbijagasa, smanjenjem zaostalih obaveza prema Srbiji za 275 miliona evra“, navedeno je u izveštaju.

Iz budžeta će, kako je navedeno, biti otplaćeno i dva kredita Srbijagasa sa državnom garancijom 2024. (110,5 miliona evra) i 2025. godine (106,3 miliona evra) koji su ugovoreni tokom energetske krize za rešavanje hitnih potreba za likvidnošću u vezi sa velikim razlikama između uvoznih i domaćih cena gasa.

Dodaje se da će, s ozbzirom da se izveštaj najviše bavi poslovanjem državnih preduzeća, za restrukturianje EPS-a biti potrebno „dosta vremena, a reklo bi se i da se situacija u Srbijagasu prolongira“.

Sudeći prema izveštaju MMF-a, EPS je unapredio poslovanje kada su cene povećane za korisnike, tako da će i cena gasa biti na razmatranju.

„S obzirom na značajno smanjenje cena gasa za privredni sektor posle 1. maja, uradićemo analizu da bismo sagledali adekvatnost marže, trenutno postavljene u proseku na pet odsto, koja se nalazi u metodologiji određivanja cena Srbijagasa i procenićemo da li ima mesta za povećanje da bi se prilagodile preko potrebne investicije u narednim godinama“, ističe se u izveštaju.

Vlada Srbije je prestala da subvencioniše cene gasa 1. maja ove godine i kompanija je krenula da formira cene prema tržištu.

Kako tvrde iz srpskih vlasti, planiraju i da razviju sistem koji bi pomogao u zaštiti potrošačkih cena od prekomerne kratkoročne volatilnosti na tržištima gasa „kako bi se održala snažna međunarodna privlačnost Srbije kao investicione destinacije“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.