U trendu

Dunav osiguranje na sajmu Agrosim u Sremskoj Mitrovici

NOVI SAD – Nacionalna osiguravajuća kuća „Dunav osiguranje“ drugu godinu za redom podržala je Sremski sajam poljoprivrede, Agrosim, u Sremskoj Mitrovici, čiji je štand danas posetio ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović.

U vreme kada su, zbog obilnih padavina, delove Srbije zadesile poplave, tema o važnosti osiguranja poljoprivredne proizvodnje ponovo je aktuelizovana, a posetioci sajma Agrosim danas su upravo o mogućnostima osiguranja mogli da se informišu na štandu „Dunav osiguranja“.

Poljoprivreda u Srbiji jedna je od strateških privrednih grana, koja ima ekonomski i socijalni značaj, doprinosi bruto društvenom proizvodu, ali i zaposlenosti stanovništva i podizanju životnog standarda, rekla je direktorka Glavne filijale „Dunav osiguranja“ u Sremskoj Mitrovici Nada Kovačević, napominjući da je neophodno stalno uticati na podizanje svesti poljoprirvednika o važnosti osiguranja, imajući u vidu da je i dalje mali broj poljoprirvednika koji osiguravaju svoju proizvodnju.

„U Srbiji se osigurava oko 12 odsto korišćene poljoprirvedne površine, dok je u Sremu taj procenat i niži i iznosi deset odsto. Klimatski uslovi se menjaju i toga smo svesni, a za ozbiljnu poljoprirvednu proizvodnju nije dovoljno samo primeniti agrotehniku. Međutim, i dalje je veoma mali broj poljoprivrednika koji osiguravaju svoju proizvodnju“, rekla je Nada Kovačević.

Ona kaže da je urpavo iz tih razloga, Kompanija „Dunav osiguranje“, u saradnji sa Udruženjem novinara „Agropreš“ pre osam godina počela da realizuje edukativne radionice koje se bave osiguranjem poljoprirvedne proizvodnje u Srbiji.

„Edukacija svakako nije brz uspeh, ali je svaki novi regrutovani osiguranik uspeh. To je potvrda i državi i osiguravajućim kućama, a pre svega ‘Dunav osiguranju’ kao najvećem nacionalnom brendu u oblasti osiguranja, sa 37 odsto učešća osiguranja useva, da zajedničkim nastupom i sinergijom mogu podići svest poljoprirvednih proizvođača o značaju osiguranja“, rekla je Nada Kovačević.

Ona je precizirala da, uz subvenciju premije od 40 odsto, koliko država daje, osiguranici praktično plaćaju, kako kaže, 60 odsto od pune cene osiguranja.

„Tako, na primer, za osiguranje jednog hektara pšenice, na području Srema, na prinos od 7.000 kilograma i ceni od 18 dinara po kilogramu, poljoprirvedni proizvođač treba da izdvoji oko 3.700 dinara. Prilikom ugovaranja, plaća samo pet odsto premije, odnosno porez, dok se ostatak plaća nakon skidanja useva, odnosno žetve“, objasnila je Kovačevićeva.

Kompanija „Dunav osiguranje“ na današnjem sajmu Agrosim u Sremskoj Migtrovici, predstavila je više od 90 usluga iz svoje palete.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.