Dunav: Samo osigurano poljoprivredno gazdinstvo je sigurno

GRADIŠKA – Kompanija „Dunav osiguranje“ organizovala je u u Gradiški šestu edukativnu radionicu „Žene u agrobiznisu“, na kojoj je bilo reči o značaju osiguranja poljoprivredne proizvodnje, a predstavljene su i brojne pogodnosti osiguranja uopšte.

Direktor filijale „Dunav osiguranja“ u Banjaluci Mlađen Macanović poručio je poljoprivrednim proizvođačima da, ukoliko imaju mogućnosti, osiguraju svoje useve jer je, kako je istakao, „siguran poljoprivrednik samo osiguran poljoprivrednik“.

On je naveo da je ta kompanija jedan od lidera u osiguranju useva i plodova na području koje pokriva filijala „Dunav osiguranja“ u Republici Srpskoj.

Kako je naveo, na području filijale Banjaluka, Kompanija „Dunav” osigurava više od 151 hektar površina.

“To je potvrda da smo zadobili poverenje nosilaca poljoprivrednih gazdinstava”, rekao je Macanović, koji je predstavio ponudu te kompanije u oblasti osiguranja poljoprivrede – povrća i plodova, kao i osiguranje životinja i imovine.

Prema njegovim rečima, za osiguranike u Banjaluci i okolini iz ponude se izdvajaju osiguranje useva i plodova ratarskih i povrtarskih kultura, a naročito osiguranje jabuke kao voćarske kulture, odnosno pšenice, krompira, kupusa, kao i useva čija je proizvodnja na tom području u porastu.

Godišnja premija osiguranja za ratarske kulture, u zavisnosti od vrste i prosečnog prinosa, kreće se od 56,35 konvertibilnih maraka (KM) po hektaru za kukuruz i 45,50 KM za pšenicu.

Što se tiče osiguranja voćarskih zasada, za osiguranje jabuka i šljiva premija iznosi 1.280 KM za 2.000 stabala po hektaru. Osiguranje krušaka nosi premiju od 2.560 KM za 2.000 stabala po hektaru.

„Ima prostora za snižavanje premije ako bi se osiguranje u poljoprivredi omasovilo”, istakao je Macanović i naveo da je oko šest odsto poljoprivrednih površina u Republici Srpskoj osigurano, da je to veoma malo, a da su elementarne nepogode u periodu vegetacije sve češće.

On je istakao da je Filijala Banjaluka „Dunav osiguranja“ u poslednje tri godine isplatila više od 188.000 KM na ime odštete osiguranicima koji se bave poljoprivrednom proizvodnjom (usevi i plodovi).

„Posle katastrofalnih poplava koje su zadesile Republiku Srpsku 2014. godine, naročito značaj dobilo je osiguranje imovine, i to kako stambenih objekata i stvari domaćinstva tako i poljoprivrednih građevinskih objekata, mehanizacije i zaliha proizvoda u njima”, rekao je Macanović.

„Dunav osiguranje“ je kreiralo novu uslugu za osiguranje imovine fizičkih lica, popularno nazvanu „čuvar kuće“, podsetio je on i dodao da za prosečno domaćinstvo sa uključenim rizikom od poplave, ali i svim ostalim rizicima, mesečna premija iznosi oko šest KM.

Radionici su prisustvovali poljoprivredni proizvođači s područja opštine Gradiška, Laktaši, Topola, Srbac, koji su konstatovali da uglavnom seju pšenicu i kukuruz, a imaju i plastenike. Po zakonu su u obavezi da osiguraju zemljište, a kako su istakli, odabrali su „Dunav osiguranje“ jer nudi najbolje uslove.

Macanović je dodao da Ministarstvo poljoprivrede osigurava odnosno subvencioniše useve do 50 procenata.
„Mi želimo da dodatno pomognemo našim poljoprivrednim proizvođačima tako što ćemo u pravilnik o podsticajima za 2019. godinu uvrstiti sredstva za sufinansiranje osiguranja površina od elementarnih nepogoda u procentu do 20 odsto”, rekao je.

Ta pomoć će i dalje, veruje, biti vetar u leđa poljoprivrednim proizvođačima kako bi ostali na svojoj zemlji i obrađivali je.

„Procenat osiguranja na prostoru koje pokriva Filijala Banjaluka je vrlo nizak, a mi želimo da edukacijom poput ove današnje, koja je bila veoma značajna, povećamo taj procenat kako bi naši poljoprivredni proizvođači bili sigurni u svoje prihode”, zaključio je Macanović.

Poljoprivredni stručnjak Predrag Smiljanić istakao je da je osiguranje jedini način da se poljoprivredna proizvodnja zaštiti od propasti.

“Ne možemo očekivati da zaradimo, ali možemo se zaštititi da ne propadnemo. Smatram i nadam se da će Dunav osiguranje i dalje raditi na proširenju portfolija osiguranja i u ovom delu”, rekao je Smiljanić.

Govoreći o značaju edukacije, on je naveo da je današnja prezentacija prvi korak i da treba nastaviti sistematski sa edukacijom pa čak ići od kuće do kuće i ljudima objašnjavati da osiguranje nije luksuz već potreba.

Smiljanić je izneo podatak da u Lijevče polju mali procenat, tačnije svega jedan do dva odsto domaćinstva ima osiguranu proizvodnju.

Pre rata kompletna voćarska proizvodnja u ovom kraju bila je osigurana, dodao je on.

Boro Topolović iz Seferovaca, koji se bavi proizvodnjom lubenice, krompira, kupusa , pšenice i kukuruza na 25 hektara površine, kaže da je dugo tražio kuću preko koje bi osigurao svoj, i trud svojih ukućana i da je pre četiri godine odabrao “Dunav osiguranje”.

“Dve godine nisam imao štetu, a dve jesam. Na vreme je tim iz ‘Dunav osiguranja’ izašao na uviđaj i procenili su nastalu štetu. Zadovoljan sam jer sam pokrio svoj ulog. Osiguranje je velika sigurnost u poslu”, naglasio je Topolović.

On je poručio svim poljoprivrednicima da osiguraju proizvodnju u što većem broju jer bi se, kako je naveo, mogla napraviti i jeftinija premija za osiguranje kada bi više proizvođača osiguravalo svoj trud i rad.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.