U trendu

Dva meseca bez plate ukidaju dozvoljeni minus

Sugrađanin B. Ć. bio je neprijatno iznenađen kada mu je banka kod koje ima tekući račun ukinula dozvoljeni minus dok je po prestanku radnog odnosa čekao penziju.

– Ne razumem takvo ponašanje. Pa ja ću penziju dobiti. Uplata nije bilo samo dva meseca, kaže B. Ć.

Slična iskustva imali su i drugi, pogotovo oni koji su ostali bez posla pa im je tako propao plan da uz malu pomoć banke, do nalaženja novog posla, prebrode to neveselo razdoblje.

Anketa po bankama pokazala je da su pomenuta dva meseca bez primanja bankama „dovoljna” da klijentima ukinu tu uslugu, ali da one ne rade ništa što ugovorom o dozvoljenom minusu nije predviđeno. Naime, da bi dobio mogućnost da koristi dozvoljeno prekoračenje po tekućem računu, kako se još drugačije naziva dozvoljeni minus, klijent sa bankom sklapa ugovor. Ukoliko se neka od ugovorenih stavki, poput redovnog mesečnog priliva, promeni, banka ima pravo da raskine ugovor.

Međutim, neke banke se ne pridržavaju rigorozno tih odredbi i takvog klijenta „ne diraju” sve dok on ne sklizne u nedozvoljeni minus. Takvo prekoračenje se računa u docnju i evidentira ga Kreditni biro što znači da za sobom povlači za klijenta sankcije poput onih da ne može da dobije kredit, čekove.

U banci Poštanska štedionica kažu da su slučajevi u kojima mogu da raskinu ugovor o dozvoljenom prekoračenju predviđeni u samom ugovoru.

– Banka može jednostrano da raskine ugovor ukoliko korisniku prestane radni odnos, ukoliko na tekućem računu nema uplate zarade ili ličnih primanja duže od 60 dana, ukoliko je korisnik pokrenuo postupak zatvaranja tekućeg računa. Takođe i ukoliko je pokrenut postupak amortizacije, a to je procedura otvaranja novog tekućeg računa ukoliko klijent prijavi istovremeni gubitak nekog od instrumenata raspolaganja tekućim računom kao što su postkard kartica, čekovi i lični identifikacioni dokument, pri čemu se postojeći tekući račun zatvara. Takođe i u slučaju nezadovoljavajuće kreditne sposobnosti korisnika, koja je izmenjena u odnosu na inicijalno utvrđenu i ako se ustanovi da je klijentu dozvoljeno prekoračenje odobreno na osnovu netačnih, lažnih ili falsifikovanih podataka, kao i u slučaju da dokumentacija i podaci koje je dostavio klijent nisu potpuni, istiniti ili ažurni, kažu u ovoj banci.

U Kredi agrikol banci objašnjavaju da je dozvoljeni minus pozajmica po tekućem računu koja se odobrava na osnovu redovnih mesečnih priliva po osnovu ličnog dohotka, obično u visini od jedne mesečne zarade.

– Ukoliko uplata zarade iz nekog razloga izostane, dozvoljeni minus se ne ukida automatski. Banka toleriše period od 60 dana od poslednje uplate, pa ukoliko se uplata ni u tom periodu ne desi, kontaktira klijenta i obaveštava ga da je došlo do prestanka uplaćivanja zarade. Ukoliko postoje objektivni razlozi zbog kojih je zarada izostala i očekuje se da će se njena uplata nastaviti, banka ne ukida prekoračenje, već dodatno produžava period za koji klijent treba da uplati zaradu, kažu u Kredi agrikol banci.

U Inteza banci omogućavaju prekoračenje na 36 meseci. Na svakih 12 meseci banka radi godišnju reviziju priliva po tekućim računima po kojima je odobreno dozvoljeno prekoračenje, osim za dozvoljena prekoračenja koja su u celosti obezbeđena depozitom. Ukoliko je prosečan mesečni priliv po osnovu zarade ili penzije, za prethodnih 12 meseci manji od odobrenog prekoračenja za minimum 35 odsto ili ukoliko u prethodna dva meseca klijent nije imao nijedan priliv po osnovu zarade ili penzije, prekoračenje se ukida. Klijent može da traži novo prekoračenje u iznosu proseka tromesečnog priliva na račun ili da nakon tri meseca uz redovne prilive ponovo dobije pun iznos prekoračenja.

S druge strane u Sosijete ženeral banci kažu da u toku ugovorenog perioda klijent ima na raspolaganju korišćenje ugovorenog dozvoljenog minusa.

(Jovana Rabrenović, Politika)