U trendu

Dve kompanije kaznjenje, goriva ima, za guzve nema razloga

BEOGRAD – Inspekcije su zbog ograničavanja količina goriva pri prodaji na pumpama kaznile dve naftne firme rekla je danas za Tanjug ministarka trgovine Tatjana Matić i poručila da nikome neće biti dozvoljeno da izvrgava ruglu zakon.

Ona je navela da je u pripremi nova Uredba o kojoj se razgovara sa predstavnicima naftnog sektora.

Ministarstvo je noćas imalo vanredne inspekcijske kontrole pre svega zbog kršenja Zakona o zaštiti potrošača koji su obavljeni u u Beogradu, Kragujevcu, Babušnici, i Novom Sadu.

„Dva privredna subjekta su kažnjena. Kod njih utvrđeno da su prekršili zakon, a kod trećeg je postojala prijava međutim utvrđeno je da nije bilo osnova za kaznu“, rekla je ministarka.

Dodala je da su inspekcijske kontrole nastaljene i danas, a situacija na pumpama se normalizovala i nema gužvi.

“ Biće ih i dalje. Nećemo dozvoliti da se na bilo koji način zakon izvrgava ruglu“, rekla je ona.

Uredba o ograničenju cene nafte i naftnih derivata je na snazi do 13. marta.

“ Mi smo u pregovorima, i razgovaramo sa Udruženjem naftnih kompanija Srbije. Razumemo, velike su fluktuacije cena na globalnom tržištu, i njihove potrebe. Doći će do nove uredbe. Pregovaramo koji su to novi uslovi pod kojima će ona biti doneta“, rekla je ministarka.

Kako je ocenila ovo tržište u Srbiji će biti stabilno i dobro snabdeveno.

„Nema nikakvog mesta panici, a pre svega nema mesta neodgovornom ponašanju, niti bilo kakvom ponašanju koje podrazumeva špekulisanje i zelenašenje. Što se može reći da je bio slučaj kod objekata koji su sinoć odmah kažnjeni u skladu sa zakonom“, rekla je ona.

Dodala je da svi subjekti tržišta nafte i derivata moraju da razumeju da su u ovoj situaciji zajedno.

„Moramo da razumemo da nam je svima zajednički cilj da pre svega tržište bude dobro snabdeveno, i da niko ne zloupotrebi svoju ulogu na tržištu na štetu građana“, poručila je ministarka.

Ona je otkrila da su tema razgovora sa predstavnicima Udruženja naftnih kompanija Srbije kriterijumi i načini definisanja cene u novoj Uredbi koja će, kako je rekla, stupiti na snagu uskoro.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.