U trendu

DŽek Ma odustao od otvaranja milion radnih mesta

PEKING – DŽek Ma, osnivač i predsednik kineske platforme za onlajn trgovinu Alibabe, kaže da zbog aktuelnog trgovinskog rata između SAD i Kine njegova kompanija više ne planira da stvori milion radnih mesta u Sjedinjenim Državama.

Ma je prvobitnu izjavu o kreiranju tih radnih mesta dao tokom sastanka na visokom nivou sa predsednikom SAD Donaldom Trampom u januaru 2017. godine, pre Trampove inauguracije za predsednika.

„Obećanje je dato na osnovu premise o prijateljskom američko-kineskom partnerstvu i racionalnim trgovinskim odnosima“, rekao je Ma za kinesku novinsku agenciju Sinhua.

„Ta premisa danas više ne postoji, tako da naše obećanje ne može biti ispunjeno“, naglasio je Ma.

Predsednik Alibabe, koji je nedavno najavio da će u roku od godinu dana napustiti čelnu poziciju u toj kompaniji, dodao je da kompanija neće „prestati sa napornim radom kako bi doprinela zdravom razvoju kinesko-američke trgovine“.

NJegovi komentari dolaze u trenutku nove runde američkih i kineskih tarifa koje će pogoditi uvoz više milijardi dolara vrednih proizvoda, jer dve zemlje nisu uspele da postignu dogovor koji bi otklonio zabrinutost američke administracije u vezi sa trgovinskim praksama Kine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.