U trendu

Dženeral motors prvi od tri proizvođača automobila iz Detroita postigao ugovor sa sindikatom radnika

Članovi sindikata organizacije američke autoindustirje Junajted Auto Vorkers (UAW) izglasali su novi ugovor sa Dženeral Motorsom (General Motors), prvim od tri proizvođača automobila iz Detroita koji je ratifikovao sporazum koji bi mogao da okonča spor sa radnicima i seriju štetnih višenedeljnih štrajkova.

Ugovor je usvojen sa nešto više od 3.400 glasova, sa 54,7 odsto radnika koji su glasali za njega. Portparol za sindikat potvrdio je danas da su to zvanični podaci kompanije GM.

Rezltat glasanja je bio tešnji nego što je očekivano posle proslava sindikata UAW prošlog meseca jer su dobili mnoge svoje ključne zahteve zbog kojih je bilo organizovano šest nedelja štrajkova u tri velika proizvođača automobila iz Detroita: GM-u, Fordu i Stelantisu – proizvođaču u SAD Džipa, Dodža i Rama.

Glasanje o ugovoru nastavlja se u kompaniji Ford do subote, a u Stelantisu se očekuje da će biti završeno do utorka.

Ukoliko tri ugovora odobri ukupno 146.000 članova sindikata, za 33 odsto bi se povećale plate radnika u autoindustriji, sa prilagođavanjima za troškove života. Glavni radnici u sklapanju automobila bi odmah dobili povećanje plata od 11 odsto i zarađivali oko 42 dolara na sat dok ugovori ne isteknu u aprilu 2028. godine.

Predsednik SAD Džo Bajden je pozdravio rešenje štrajka kao ranu pobedu u, kako je rekao, ekonomiji usmerenoj na radnike. Međutim uspeh tih okvirnih ugovora će na kraju zavisiti od sposobnosti proizvođača automobila da nastave da stvaraju dobit kako budu prelazili na električna vozila na tržištu na kojem je oštra konkurencija.

Hiljade članova sindikata UAW pridružile su se štrajkačima 15. septembra, a načelni sporazumi su postignuti krajem prošlog meseca. Umesto da štrajkuju u jednoj kompaniji, sindikat se usmerio na pojedinačne fabrike sva tri proizvođača automobila. Na vrhuncu je oko 46.000 od 146.000 radnika sindikata u kompanijama u Detroitu učestvovalo u štrajku.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Пошаљи коментар