U trendu

DŽonson namerava da ubedi Rijad da poveca proizvodnju nafte

LONDON – Britanski premijer Boris DŽonson pokušaće da ubedi Saudijsku Arabiju da poveća proizvodnju nafte, izjavio je danas britanski ministar zdravlja Sadžid DŽavid, povodom pisanja Tajmsa da će DŽonson ove nedelje otputovati u Rijad, koji je lider Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK).

Upitan da li je ispravno tražiti podršku Saudijske Arabije, samo nekoliko dana nakon što je u toj zemlji izvršeno pogubljenje 81 muškarca, DŽavid je odgovorio da Britanija ima iskren odnos sa Rijadom, te da je takođe „važno priznati, sviđalo nam se to ili ne, da je Saudijska Arabija jedan od najvećih svetskih proizvođača nafte“, prenosi Rojters.

„U vreme velike globalne energetske krize koju je izazvao ovaj rat u Evropi, ispravno je da se premijer i drugi svetski lideri angažuju oko Saudijske Arabije i da pokušaju da rade zajedno tamo gde to ima smisla“, rekao je za on za Tajms Radio.

Saudijska Arabija i Ujedinjenim Arapski Emirati se do sada nizu odazvali pozivima SAD-a da iskoriste svoje rezervne proizvodne kapacitete kako bi se ukrotilo divljanje cena sirove nafte koje preti da izazove globalnu recesiju usled ruskog napada na Ukrajinu, podseća britanska agencija.

Veze Saudijske Arabije sa Zapadom su zategnute zbog niza otvorenih pitanja, uključujući rat u Jemenu i ubistvo saudijskog novinara DŽamala Kašogija u saudijskom konzulatu u Istanbulu 2018.

List Tajms je izvestio da će DŽonson ove nedelje otputovati u Saudijsku Arabiju kako bi pokušao da ubedi tamošnje vlasti da povećaju proizvodnju, pozivajuci se na izvore koji tvrde da je on izgradio dobre veze sa rukovodstvom zemlje.

Cene nafte su pale danas za četiri dolara po barelu, pod uticajem nada da će diplomatski napori da se okonča rat u Ukrajini uroditi plodom.

Cena evropske nafte Brent iznosila je jutros u 7:52 časa po srednjoevropskom vremenu 108,92 dolara po barelu.

Portparol Džonsonovog kabineta u Dauning Stritu odbio je da komentariše medijske napise da će premijer otputovati u Saudijsku Arabiju ove nedelje.

Saudijska Arabija je u subotu pogubila 81 muškarca, uključujući sedam državljana Jemena i jednog Sirijca, saopštilo je ministarstvo unutrašnjih poslova, što je najveće masovno pogubljenju u kraljevini u poslednjih nekoliko decenija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.