U trendu

Džu Hesin najverovatnije novi predsednik kineske Centralne banke

PEKING – Bankar i šef državnog finansijskog konglomerata Sitik Grup Korp, Džu Hesin, najverovatnije će postati guverner kineske Centralne banke nakon godišnje sednice parlamenta sledećeg meseca, preneo je danas Rojters, pozivajući se na neimenovani izvor.

Agencija navodi da će šef kineske državne agencije za planiranje i jedan od najbližih saradnika predsednik Si Đinpinga, He Lifeng, najverovatnije postati „partijski komesar“ kineske Centralne banke.

Ukoliko se navodi ispostave kao tačni, Džu će na novoj funkciji zameniti Ji Ganga, za kojeg se očekuje da se povuče nakon rekonstrukcije rukovodstva sledećeg meseca, pošto je prošlog oktobra izbačen iz elitnog tela tokom kongresa Komunističke partije.

Predstojeća penzionisanja Jija, premijera Li Kećijanga i drugih, stručnjaci posmatraju kao skori odlazak generacije reformski orijentisanih zvaničnika uz pomoć kojih je predsednik Si jačao svoju vlast.

Džu trenutno obavlja funkciju finansijskog konglomerata Sitik Grup Korp, a ranije je bio na visokim pozicijama u Komunikacionoj banci i Banci Kine, a bio je i potpredsednik centralne banke Kine i viceguverner provincije Sečuan u jugozapadnoj Kini.

Pored ovih promena, Komunistička partija takođe planira da oživi Centralnu finansijsku radnu komisiju, telo za utvrđivanje politike koje je delovalo između 1998. i 2003. godine, navodi Rojters.

Godišnje zasedanje kineskog parlamenta, koje treba da počne 5. marta, dolazi u trenutku kada su kreatori politike pod pritiskom da ožive ekonomiju, drugu po veličini u svetu, pogođenu trogodišnjim teškim ograničenjima zbog pandemije virusa kovid-19.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.