U trendu

Džuel: Aranžman do početka januara ili tek na proleće

SARAJEVO – Rezidentni predstavnik Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u BiH Endrju Džuel izjavio je da bi BiH, ako u najkraćem roku ne bude zaključen aranžman sa MMF-om, mogla doći u situaciju da će sledeću priliku imati tek na proleće naredne godine.

Džuel je za Nezavisne novine istakao da MMF pozdravlja nameru domaćih vlasti da se nastave pregovori o aranžmanu, ali da MMF ima obaveze zbog kojih duži period neće biti moguće zaključiti novi aranžman.

On je objasnio da MMF ima obavezu da napiše redovni godišnji izveštaj o stanju ekonomije u BiH, što je obaveza kroz koju prolaze sve zemlje članice.

„Kada smo u oktobru došli u BiH, naša misija je imala dva cilja. Jedan je priprema izveštaja po članu četiri, a drugi je zaključivanje aranžmana sa BiH. Iako smo spremni da u svakom trenutku nastavimo pregovore, ako do početka januara ne budemo mogli predstaviti dogovoreni aranžman, moraćemo da se fokusiramo na pisanje izveštaja“, rekao je Džuel.

On je objasnio da je to proces koji će trajati nekoliko meseci, što bi značilo da bi razgovori o aranžmanu možda mogli biti nastavljeni na proleće sledeće godine.

Džuel je naveo da je ostalo nerešeno nekoliko pitanja, a odnose se na uspostavljanje registra računa svih fizičkih lica u Centralnoj banci BiH, rešavanje obaveza Energetske zajednice i novi, osavremenjeni zakon o elektronskom potpisu.

Pregovori o proširenom aranžmanu u iznosu od 1,5 milijardi konvertibilnih maraka, koji su počeli u oktobru, a intenzivirani posle izbora, nisu završeni pošto domaće vlasti i MMF nisu uspeli da postignu saglasnost u vezi sa pismom namere.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.