U trendu

EBRD i Zeleni klimatski fond pokreću program od milijardu $

LONDON – Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i Zeleni klimatski fond (GCF) pokreću program vredan 1,01 milijardi dolara za finansiranje transformacije industrija sa visokim emisijama gasova u privatnom sektoru, a među zemljama kojima će sredstva biti na raspolaganju nalazi se i Srbija.

Prema saopštenju banke sa sedištem u Londonu, predsednica EBRD-a Odil Reno-Baso i izvršni direktor GCF-a Janik Glemarec potpisali su danas sporazum koji će promovisati primenu tehnologija sa niskim emisijama ugljenika u industrijskom sektoru.

Program obuhvata 252,5 miliona dolara koncesionog finansiranja GCF-a i 757,5 miliona dolara sredstava EBRD-a i drugih sufinansijera, kao i dodatnih 5,53 miliona dolara od GCF-a i 1,36 miliona od EBRD-a za tehničku pomoć i dijalog o politikama, prenela je agencija Anadolija.

Program je prvo veliko angažovanje GCF-a u ovom sektoru.

Osmišljen je s ciljem da omogući unutrašnju transformaciju energetski intenzivnih industrija, agrobiznisa i rudarskog sektora Jermenije, Jordana, Kazahstana, Maroka, Srbije, Tunisa i Uzbekistana, i za podršku korporacijamau formulisanju nisko-karbonske mape puta.

„Generalno, očekuje se da će program smanjiti emisije za 17,2 miliona tona CO2 tokom 20-godišnjeg korišćenja imovine u proizvodnji, što je ekvivalentno količini jednogodišnje emisije CO2 iz energetskog sektora zemlje kao što je Hrvatska“, navodi se u saopštenju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.