U trendu

EBRD: Srbija spremna za bolje upravljanje svojim preduzećima

BEOGRAD – Ove godine EBRD će se fokusirati na reforme preduzeća u državnom vlasništvu, „zelenu agendu“ u Srbiji, a biće pružena i podrška u razvoju tržišta kapitala, rekla je večeras regionalna direktorka Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Zuzana Hargitai.

„Na zahtev Vlade Srbije u saradnji sa MMF-om podržaćemo pripremu dokumenta o politici državnog vlasništva, da bi definisali šta država želi da postigne kada je vlasnik javnih preduzeća“, rekla je Hargitai na skupu članova Nemačko-srpske privredne komore.

To bi trebalo da dovede do promene zakona o javnim preduzećima, navela je ona, kako bi se poboljšalo korparativno upravljanje, a ta preduzeća bila sposobna da pružaju kvalitetnije usluge građanima i privatnim kompanijama.

EBRD realizuje programe unapređenja korporativnog upravljanja u Srbijavozu, a EPS je počeo sa primenom svog programa tog tipa.

„Mislimo da je Vlada Srbije spremna za reformske korake i poboljašanje upravljanja u državnim i komunalnim preduzećima“, rekla je Hargitai.

Prema njenim rečima, za EBRD u Srbiji 2019. godina je bila fantastična, jer je plasirano 516 miliona evra kredita, a 75 odsto investicija bilo je u privatni sektor.

Ističe da EBRD uvek sluša šta govore partneri iz privatnog sektora i od njih se dobijaju informacije kakve reforme treba sprovoditi.

EBRD je 40 odsto prošlogodišnjih finansiranja u Srbiji ostvario preko kanala komercijalnih banaka, a kroz direktno projektno finansiranje obezbeđuje i dodatnu vrednost uz samo finansiranje.

„Kada direktno finansiramo uvek mora da bude model ‘finansiranje plus’ dodatna vrednost“, rekla je Hargitai.

Predsednik Nemačko-srpske privredne komore i generalni direktor kompanije „Hemofarm“, Ronald Zeliger, naveo je da nemačke kompanije u Srbiji zapošljavaju 60.000 radnika i ocenio da srpska ekonomija zaslužuje podsticaj i pomoć za dalji razvoj.

„Trgovinska razmena između Nemačke i Srbije prošle godine je ponovo porasla i prešli smo pet milijardi evra. Mislim da se čudo dogodilo, a perspektive su beskonačne, razmena se uvećava svake godine“, rekao je Zeliger i ocenio da će i ova godina doneti odlične rezultate u privrednoj saradnji.

(Tanjug)

Napišite komentar