EBRD: Uskoro privatizacija Komercijalne banke

Direktorka finansijskog sektora Evropske banke za obnovu i razvoj  (EBRD) Aleksandra Vukosavljević izjavila je danas da će se privatizacija Komercijalne banke, gde je EBRD akcionar, desiti vrlo brzo.

„EBRD, kao manjinski akcionar Komercijalne banke, ostaje posvećena cilju, zajedno sa ostalim akcionarima, da se banka privatizuje. Verujem da ćete svi biti iznenadjeni koliko će brzo da bude objavljen početak privatizacije Komercijalne banke“, rekla je ona na Medjunarodnoj konferenciji Beogradske berze, ali nije navela više detalja.

Prema njenim rečima, EBRD se zalaže da se privatizacija Komercijalne banke obavi preko tržišta kapitala, odnosno berze, ali da nije sigurna da će do toga doći, jer kao manjinski akcionar nema instrumente da na to prisili većinskog akcionara, odnosno državu Srbiju.  

„Pitanje je i da li bi Beogradska berza sa aspekta likvidnosti mogla da iznese taj proces i da li bi rešenje bila Varšavska ili neka druga berza u smislu dualnog listinga“, rekla je ona.

Vukosavljević je kazala da je privatizacija banke odlagana 10 godina iz raznih razloga, pre svega zbog situacije na tržištu, ali je istakla da je u medjuvremenu banka prošla kroz restrukturiranje, ojačan je standard korporativnog upravljanja i proces upravljanja rizicima. 

„Susretali smo se i sa rastom nenaplativih kredita u čitavom bankarskom sektoru, pa se opet došlo do toga da je potrebno da se isčiste bilansi pre nego što se ponude akcije na tržištu“, rekla je Vukosavljević.

Dodala je da se vodilo računa i o fiskalnom aspektu, odnosno prihodu koji bi država kao većinski vlasnik dobila prodajom.

Država Srbija je vlasnik 41,74 odsto kapitala Komercijalne banke, a EBRD ima udeo od 24,43 odsto.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.