U trendu

ECB podigla referentnu kamatu za 50 baznih poena, na 3,5 odsto

BRISEL – Evropska centralna banka (ECB) donela je danas odluku da poveća referentnu kamatnu stopu za 50 baznih poena odnosno na 3,5 odsto.

Kamatna stopa na glavne operacije refinansiranja biće od 22. marta 3,50 odsto, na graničnu kreditnu liniju 3,75 odsto, a na depozitnu liniju 3,00 odsto.

ECB je saopštila da je donela odluku o povećaju tri ključne kamatne stope za 0,50 odsto odluku u skladu sa predviđanjem da će inflacija i dalje biti previsoka, kao i sređeročnim ciljem povratka inflacije na dva odsto.

Kako je navedeno, Upravni savet ECB prati trenutne tržišne tenzije i spreman je da reaguje po potrebi radi očuvanja stabilnosti cena i finansijske stabilnosti u evrozoni.

ECB je istakla da su „alati politike ECB u potpunosti opremljeni za pružanje podrške likvidnosti finansijskom sistemu evrozone ako je potrebno i za očuvanje nesmetanog prenosa monetarne politike“.

Kako je navedeno, bankarski sektor evrozone je otporan, sa jakim pozicijama kapitala i likvidnosti.

Nove makroekonomske projekcije osoblja ECB finalizovane su početkom marta pre nedavne pojave tenzija na finansijskom tržištu i kao takve, ove tenzije impliciraju dodatnu neizvesnost oko osnovnih procena inflacije i rasta, navela je ECB u saopštenju.

Pre ovih najnovijih dešavanja, osnovni put za ukupnu inflaciju je već revidiran naniže, uglavnom zbog manjeg doprinosa cena energije nego što se ranije očekivalo.

Stručnjaci ECB sada prognoziraju da će inflacija u proseku biti 5,3 odsto u 2023, zatim 2,9 odsto u 2024. i 2,1 odsto u 2025.

„U isto vreme, osnovni pritisci na cene ostaju snažni. Inflacija bez energije i hrane nastavila je da raste u februaru i stručnjaci ECB očekuju da će u proseku iznositi 4,6 odsto u 2023. godini, što je više nego što je predviđeno u decembarskim projekcijama. Nakon toga, predviđa se da će se smanjiti na 2,5 odsto u 2024. i 2,2 odsto u 2025. godini“.

Takođe, osnovne projekcije rasta u 2023. revidirane su na prosečno 1,0 odsto kao rezultat kako pada cena energije, tako i veće otpornosti privrede na izazovno međunarodno okruženje.

Stručnjaci ECB očekuju da će se rast dodatno povećati, na 1,6 odsto, i 2024. i 2025. godine, podržan snažnim tržištem rada, poboljšanjem poverenja i oporavkom realnih prihoda.

Istovremeno, rast u 2024. i 2025. godini je slabiji od projektovanog u decembru, zbog pooštravanja monetarne politike, navela je ECB.

ECB je podigla ponovo referentnu kamatnu stopu, kako prenosi Rojters, uprkos pozivima investitora da odloži restriktivnu monetarnu politiku bar dok se tržište ne stabilizuje.

ECB podiže stope radi obuzdavanja inflacije najbržim tempom do sada, ali udarac svetskom tržištu koji je prošle nedelje izazvao kolaps Banke Silikonske doline preti da pokvari te planove u poslednjem trenutku.

Takođe, u skadu sa svojim često ponavljanim uputstvima, ECB je za 20 zemalja evro-zone podigla stopu na depozite na tri odsto, što je najviši nivo od kraja 2008. godine.

ECB je već nekoliko nedelja signalizirala da će ponovo podići stope na sastanku u martu, pošto je inflacija u EU i dalje znatno iznad ciljane.

U februaru su preliminarni podaci ukazivali na ukupnu inflaciju od 8,5 odsto, što je znatno iznad cilja ECB od dva odsto.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.