U trendu

ECB povećala ključne kamatne stope za 50 baznih poena

FRANKFURT – Evropska centralna banka (ECB) podigla je danas tri ključne kamatne stope za po 50 baznih poena i najavila novo povećanje stope u martu.

Shodno povećanju, kamatna stopa na glavne operacije refinansiranja i kamatne stope na graničnu kreditnu liniju i depozitnu liniju biće povećane na 3,00, 3,25 i 2,50 odsto respektivno, od 8. februara 2023. godine, navodi se na sajtu ECB.

Iza ovog značajnog povećanja kamatne stope, stoji cilj ECB da se obuzda visoka inflacija u vreme kada evropska ekonomija usporava, a Federalne rezerve SAD ublažavaju svoj tempo povećanja stope, javlja AP.

Američka agencija navodi da se centralna banka EU odlučila za ovaj potez da bi se uhvatili u koštac sa skokovima cena koji su malo usporili, ali i se dalje negativno odražavaju na domaćinstva u 20 zemalja koje koriste evro.

ECB je navela da će zadržati kurs podizanja kamatnih stopa do nivoa koji su restriktivni da obezbede povratak inflacije na cilj od dva odsto.

Upravni savet namerava da u potpunosti nastavi sa reinvestiranjem otplata glavnice iz dospelih hartija od vrednosti kupljenih u okviru Programa kupovine imovine (APP) do kraja februara 2023. godine.

Nakon toga, portfolio APP će opadati odmerenim i predvidljivim tempom, pošto Evrosistem neće reinvestirati sve plaćanja glavnice iz hartija od vrednosti koje dospevaju.

Evrosistem čine ECB i nacionalne centralne banke zemalja članica evro zone.

Pad će iznositi u proseku 15 milijardi evra mesečno do kraja juna 2023. godine, a njegov dalji tempo će biti određen vremenom.

ECB je počela da povećava stope u julu, četiri meseca nakon što je to učinio Fed. ECB je u julu prvi put u 11 godina podigla kamate za 50 baznih poena, čime je jedna od njenih glavnih stopa povećana na nula odsto pošto je osam godina bila negativna.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar