U trendu

Edukacija „Wine Educator“ za sve vinske entuzijaste

BEOGRAD – Vinarski podrum „Tikveš“ formirao je posebnu školu za obuku u poznavanju vina i žestokih pića – „Wine Educator“.

Ova škola poseduje akreditaciju za organizaciju obuke na prestižnoj Londonskoj školi „Wine & Spirits Education Trust“ (WSET) čiji se edukativni programi održavaju u više od 75 zemalja u svetu.

Obuke vode renomirani eksperti prema najvišim standardima edukacije u ovoj oblasti, a škola je otvorena za sve zainteresovane vinske entuzijaste, bez obzira da li je reč o početnicima ili profesionalcima u industriji pića, ugostiteljstva ili turizma.

Kada uspešno završe obuku, učesnici kursa stiču međunarodno priznatu diplomu, kaže menadžer za korporativne komunikacije u vinariji „Tikveš“ Elena Mladenovska-Jelenković.

Do sada, podseća, u dva navrata bile su održane WSET obuke, krajem marta i sredinom maja, a do kraja godine je u planu još nekoliko ciklusa.

„U našoj školi za sada su dostupne obuke prvog i drugog nivoa, za koje nije potrebno znanje iz ove oblasti, a u daljem periodu biće dostupne i obuke naprednih programskih celina, odnosno treći i četvrti nivo“, navodi Mladenovska-Jelenković.

Učesnici imaju mogućnost da poseduju obuku koncipiranu prema vrhunskim standardima, a koji obezbeđuje renomirani brend kao što je Londonska škola za vino i žestoka pića.
Ističe da je proces akreditacije izuzetno detaljan i strog jer, kaže, „Wine & Spirits Education Trust“ insistira da budu dosledno primenjeni visoki kriterijumi i standardi ove škole na bilo kojoj lokaciji gde se nude obuke.

„Tikveš“, kaže, u kontinuitetu radi na vinskim edukacijama i na kontinuiranom unapređenju ovog procesa, i upravo to je bio motiv za formiranje škole „Wine Educator“.

„Želimo da vinsku edukaciju obogatimo i da je podignemo na jedan novi nivo, kako bi smo svim ljubiteljima ponudili dodatno znanje, posebno osobama koje su profesionalno vezane za vino iz bilo kog aspekta“.

Škola ima zadatak da omogući široki spektar obuke o vinu i alkoholnim pićima kako bi se unapredile profesionalne veština u ovoj oblasti, promovisalo vino i vinske regije.

„Smatramo da će ovakve aktivnosti imati pozitivan utisak na porast celokupne vinske industrije“, poručuje Mladenovska-Jelenković.

Posedovanje diplome, ukazuje, otvara nove mogucnosti u daljem profesionalnom nadograđivanju i karijeri u ovoj oblasti onima koji prođu obuku.

„Mogu da se predstave kao profesionalni poznavaoci vina i žestokih pića, da rade kao vinske sudije, da pišu o vinu, daju ocene i da imaju različita profesionalna angažovanja u ovoj oblasti“, a ova edukacija, dodaje, namenjena je i onima koji su već deo vinske industrije ili se bave ugostiteljstvom i turizmom.

Za vreme obuke, navodi, obuhvaćene su teme poput proizvodnje vina, upoznavanje sa različitim vinskim regionima, ali i degustacija vina i njegovog kombinovanja sa hranom.

Objašnjava da kultura poznavanja vina još uvek nije na istom nivou kao što je u ostalim zemljama koje imaju bogatu vinsku tradiciju, ali, ističe, to se polako ali sigurno menja.

Navodi pozitivne primere Francuske, Italije ili Španije, gde je vino neizostavni deo ručka ili večere i dobro se zna za koju priliku ili uz koju hranu se bira određeno vino, a ugostitelji želeći da gostima obezbede bolju uslugu i iskustvo traže ili edukuju osoblje koje ima znanje o vinu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar