Efektiva traži zakon o konverziji kredita u švajcarskim francima

Udruženje bankarskih klijenata Efektiva danas je ponovo zatražilo da Vlada Srbije i Narodna banka Srbije (NBS) hitno donesu zakon o konverziji kredita u švajcarskim francima, kako bi se sprečilo da banke „otimaju“ nekretnine od zaduženih gradjana.

„Tražimo hitno donošenje zakona o konverziji i obustavu prinudne naplate u svim kreditima u francima, kao i u svim ostalim kreditima, dok NBS ne preuzme svoju kontrolnu funkciju i ne poništi sve ugovorne odredbe koje su nezakonite“, navodi se u saopštenju Efektive.

To udruženje je podsetilo da je takvo zakonsko rešenje doneto u Hrvatskoj i Crnoj Gori, a da je u BIH u proceduri, i da „jedino u Srbiji, od svih zemalja bivše Jugoslavije, država, odnosno centralna banka, nisu uradile ništa konkretno kako bi pomogle svojim gradjanima“.

U saopštenju Efektive naveden je primer gde je korisnik podigao kredit od 150.000 evra u francima, uplatio banci 135.000 evra a banka od njega potražuje još 400.000 evra.

Istaknuto je da su četiri korisnika kredita u francima sebi oduzela život i da je moguće da takvih slučajeva ima i više.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.