U trendu

EIB i ove godine na Kopaonik biznis forumu

BEOGRAD – Evropska investiciona banka (EIB) će i ove godine učestvovati na Kopaonik biznis forumu u okviru dva panela pod nazivom “Klimatske promene: lokalni izazov – uloga cirkularne ekonomije“, kao i “Infrastruktura i regionalne integracije“ koji će se održati 3. marta.

Kao jedan od prioriteta, ova institucija je postavila podršku zemljama Zapadnog Balkana u njihovom međusobnom povezivanju kroz izgradnju i obnovu transportne, energetske i digitalne infrastrukture, navodi se u saopštenju EIB.

Kako se navodi, u tu i ostale namene je do sada uložila preko četiri milijarde evra kroz razne kredite i donacije.

EIB će tom prilikom predstaviti i svoju novu energetsku politiku koja će doneti drastičan zaokret u domenu održivog razvoja i odnosa privrede prema životnoj sredini. Pored značajne podrške projektima namenjenim borbi protiv klimatskih promena, EIB će prestati da finansira korišćenje fosilnih goriva zaključno sa krajem 2021. godine. U tu svrhu će izdvojiti velika sredstva kako bi se podržao privredni sektor na putu ka ekološki i društveno odgovornijem poslovanju.

“Drago nam je da ćemo u okviru panela u kome učestvujemo imati priliku da govorimo o integracijama i ekologiji, kao trenutno najznačajnijim temama koje će odrediti i budući razvoj Evrope“, izjavila je direktorka kancelarije EIB-a za Zapadni Balkan Dubravka Negre.

Ona je istakla da kao jedan od najvećih kreditora infrastrukturnih i klimatskih projekata, EIB želi da postavi primer i drugim finansijskim institucijama i donosiocima odluka.

„Ulaganjem u izgradnju novih puteva, zdravstvenih, pravosudnih i obrazovnih objekata, podržavanjem privrednika, stvaramo bolje i humanije uslove za život i za buduće generacije. Ovo se posebno odnosi na našu novu ekološku politiku gde će svi projekti morati da ispoštuju najstrožije ekološke standarde zarad očuvanja zdrave životne sredine”, izjavila je Negre.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.