U trendu

EIB i ProKredit dogovorili 65 miliona evra podrške za kompan

BRISEL, 21. decembra ( Tanjug) – Evropska investiciona banka ( EIB) i ProKredit grupa staviće na raspolaganje kreditnu liniju od 65 miliona evra za ubrzanje oporavka malih i srednjih preduzeća na Zapadnom Balkanu od krize kovid -19, objavljeno je u Luksembrgu i Frankfurtu.

”Ova transakcija pruža preko potrebno finansiranje kompanijama u Srbiji, Albaniji, Severnoj Makedoniji i Bosni i Hercegovini i bavi se njihovim obrtnim kapitalom, likvidnošću i potrebama za investicijama u suočavanju s tekućom pandemijom”, navodi se u zajedničkom saopštenju EIB-a i ProKredit grupe.

Kreditna linija deo je paketa finansijske podrške Evropske unije za Zapadni Balkan u iznosu od 3,3 milijarde evra, od čega je 1,7 milijardi evra iz EIB-a namenjeno za podršku održivom socijalnom i ekonomskom oporavku u regionu.

Ocenjuje se da ova operacija jača regionalni bankarski sektor i njegovu sposobnost da finansira ekonomski oporavak Zapadnog Balkana.

U Evropskoj investicionij banci naglašavaju da su do danas investirali 4,1 milijardu evra u sektor malih i srednjih preduzeća na Zapadnom Balkanu, održavajući više od pola miliona radnih mesta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.