U trendu

EIF i ProCredit: 800 mln evra za mala i srednja preduzeća

BEOGRAD – Evropski investicioni fond (EIF) i ProCredit grupa obezbedili su dodatnih 800 miliona evra za inovativna mala i srednja preduzeća (MSP), čime će ukupna vrednost zajedničkog finansiranja dostići iznos od 1,62 milijarde evra u ukupno jedanaest zemalja jugoistočne Evrope, uključujući Srbiju.

Finansiranje podržano od strane EIF-a dostupno je preko ProCredit banaka u Jugoistočnoj i Istočnoj Evropi, a namenjeno je kompanijama koje koriste nove tehnologije i proizvode u nekoj od jedanaest zemalja.

Reč je o specifičnoj garancijskoj šemi, koja inovativnim preduzećima omogućuje lakši pristup finansiranju i kredite uz znatno manje obezbeđenja, a ova šema je već dostupna u Srbiji, Albaniji, Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, Gruziji, Nemačkoj, Grčkoj, Moldaviji, Republici Severnoj Makedoniji, Rumuniji i Ukrajini.

Do danas, sporazumi potpisani sa ProCredit grupom su već podržali preko 2.000 inovativnih MSP, uglavnom u sektorima proizvodnje i trgovine na veliko i malo, a planira se finansiranje mnogih drugih u narednim godinama, navodi se u zajedničkom saopštenju EIF-a i ProCredit Grupe.

Ovi sporazumi su potpisani uz inicijativu Evropske komisije InnovFin, podržane programom za istraživanje i inovacije Horizon 2020.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.