U trendu

EK ce odobriti Poljskoj sredstva trazena planom za oporavak

BRISEL – Evropska komisija će danas verovatno odobriti više milijardi evra vredan plan Poljske za ekonomski oporavak od pandemije kovid-19, koji je bio blokiran zbog spora oko politike Varšave u oblasti vladavine prava, izveštava Rojters pozivajući se na izjave neimenovanih zvaničnika Evropske unije.

Prema planu, Varšava bi napsletku mogla da dobije 23,9 milijardi evra grantova iz EU Fonda za oporavak posle pandemije i 11,5 milijardi evra zajmova tokom nekoliko godina.

„Odobrenje će verovatno biti dato danas popodne ili sutra ujutru“, rekao je jedan visoki zvaničnik EU.

Ta odluka EK neće pokrenuti nikakve momentalne isplate sredstava, jer će Poljska prvo morati da se dogovori s Komisijom o ključnim tačkama i ciljevima, od kojih će se neki odnositi na promene u pravosudnom sistemu zemlje.

Odobrenje poljskog plana oporavka je na čekanju od drugog kvartala 2021. zbog zabrinutosti EK za nezavisnost pravosuđa od uticaja, kako navodi Rojters, evroskeptične i nacionalističke poljske vladajuće stranke PiS i odbijanja Varšave da se pridržava odluka suda EU.

Ipak, posle višemesečnih pregovora i prvih promena u sudskom sistemu koje je izvržila Poljska, Komisija i Varšava su postigle dogovor, naveli su izvori britanske agencije.

Poljski parlament je prošlog četvrtka izglasao zakon kojim se predviđa da novi organ zameni sporno disciplinsko veće za sudije, za koje je najviši sud EU ocenio da je nezakonito.

Poljska će takođe morati da okonča ili reformiše svoj disciplinski režim za sudove i da započne proces vraćanja sudija koji su udaljeni sa posla.

Pre nego što Poljskoj budu isplaćena sredstva, Komisija će proveriti da li su sprovedene promene koje su dogovorene s Varšavom, rekli su zvaničnici EU.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar