U trendu

EK: Ekonomski rast EU kreće od drugog kvartala 2021.

BRISEL – Evropska komsija predviđa da će rast bruto domaćeg proizvoda Evropske unije u 2021. iznositi 3,7 posto, a naredne godine 3,9 procenata, nakon pada od 6,3 procenta u 2020.

Istovremeno, EK projektuje rast evrozone od po 3,8 posto za obe godine.

U danas objavljnoj zimskoj ekonomskoj prognozi, Komisija ocenjuje da će se privrede zemalja članica EU vratiti na nivo pre krize izazvane pandemojom kovid-19 tokom 2022. godine.

”Recesija u 2020. nije bila toliko duboka kao što se predviđalo, a zbog pronalaska vakcine očekuje se da će se ekonoimija EU vratriti na nivo pre krize 2022. godini. To podrazumeva popuštanje aktuelnih mera za suzbijanje pandemije do kraja drugog kvartala 2021. godine, a pogotovo u drugom delu godine kada se očekuje da većina populacije bude vakcnisana”, kaže komesar za ekonomska pitanja, Paolo Đentiloni.

Đentiloni je konstatovao da su pred ekonomijom EU još uvek ”izazovna vremenima” i da neophodne mere za zaustavljanje pandemije i dalje pogađaju ekonomske aktivnosti širom bloka, ali u ”manjoj meri” nego što je to bio slučaj tokom proleća 2020.

U izveštaju EK se navodi da je nakon jačeg rasta u trećem kvartalu 2020. ekonomska aktivnost u EU ponovo opala u četvrtom tromesečju zbog drugog talasa pandemije i obnovljenih mera zatvaranja.

”S merama koje su još uvek na snazi, očekuje se da će ekonomije EU i evrozone zabeležiti smanjenje u prvom kvartalu 2021. Ekonomski rast bi trebalo da se nastavi na proleće i da dobije zamajac na leto. Poboljšani izgledi za globalnu ekonomiju takođe bi trebalo da podupru oporavak u EU”, navode u Komisiji.

Ipak, u dokumentu se upozorava da su ekonomske projekcije podlože promenama u zaviosnosti od daljeg nepredvidljivog kretanja pandemije u EU i svetu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.