U trendu

EK predlaže novi set mera protiv visokih cena energije

BRISEL – Evropska komisija je danas predložila još jedan set hitnih mera za rešavanje visokih cena energije, ali države EU su i dalje podeljene kad je reč o ograničavanju cene gasa.

Nove predloge je predstavila predsednica Komisije Ursula fon der Lejen, a mere treba da odobre države članice Evropske unije. One ne uključuju ograničenje cene gasa i pored toga što više država članica insistira na tome.

Komisija je zatražila odobrenje zemalja EU za izradu predloga za postavljanje privremene „maksimalne cene“ za trgovinu gasom preko Title Transfer Faciliti (TTF), referentnog indeksa gasa uspostavljenog u Roterdamu, a koji služi kao referentna cena za evropsku trgovinu gasom.

Komisija je poručila da bi ograničenje cene trebalo da ispuni uslove, uključujući i to da neće izazvati povećanje potražnje za gasom u Evropi.

Paket EU uključuje i druge mere u pokušaju da se kontrolišu visoke cene prilagođavanjem pravila tržišta energije.

Od mesta trgovanja bi se zahtevalo da svakog dana nameću gornje i donje granice cena energetskih derivata u prvim mesecima.

EU bi takođe zadužila regulatore energije da pokrenu alternativnu referentnu cenu za tečni prirodni gas (LNG) do 31. marta 2023.

Poseban predlog bi pokrenuo zajedničku kupovinu gasa među zemljama EU, čime bi bio učinjen pokušaj da se obezbedi gorivo za skladištenje gasa za sledeću zimu, te da se pregovara o nižim cenama.

Od zemalja bi se trazilo da zajednički kupe 15 odsto kolicina potrebnih da EU popuni skladišta gasa 90 odsto do 1. novembra 2023.

Zemlje bi bile odgovorne za lokalne kompanije da će ucestvovati u šemi i da ne kupuju ruski gas.

O merama će raspravljati u četvrtak EU lideri.

U nacrtu zaključaka Samita koji je dostavljen prestonicama u nedelju navedeno je šest potencijalnih hitnih mera, među kojima je čuveni „iberijski model“.

Španija i Portugal su ovog leta ograničile cenu gasa koji se koristi u njihovoj lokalnoj proizvodnji električne energije, a zemlje uključujući Francusku žele da se ta mera primeni širom EU. EK najavljuje da je raspoložena da to istraži.

Vise od 15 zemalja EU, uključujući Italiju, Poljsku, Grčku i Belgiju, pozvalo je na ograničenje cene gasa u EU, ali se ne slažu oko njegovog dizajna, a Komisija ga još nije predložila. Ta mera se ne nalazi u nacrtu zaključaka za samit. Lideri će o svemu tome razgovarati krajem nedelje i od njih zavisi da li će mere biti usvojene.

Predsednik Evropskog saveta Sarl Mišel rekao je da će lideri EU na sastanku ove nedelje razgovarati o nizu opcija ograničenja cena energije, uključujući i one koje nije predložila Komisija.
„Takođe očekujem da se pozabavimo drugim kratkoročnim i dugoročnim tržišnim intervencijama, kao što je okvir EU za ograničavanje cene gasa za proizvodnju električne energije“, rekao je Mišel u pozivu liderima za samit.

Inače, neke zemlje poput Nemačke i Holandije protive se ograničenju cene gasa, što bi, kako kažu, ostavilo drzave da se same bore za snabdevanje sa globalnih tržišta tokom zime, a to bi moglo doneti neželjene posledice.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar