U trendu

EK predstavila industrijski plan kao odgovor na plan SAD za ekonomske subvencije

BRISEL – Evropska komisija danas je predstavila svoj “Industrijski plan Zelenog pakta za eru neutralnosti”, u pokušaju da ublaži posledice američkog zakona o smanjenju inflacije, koji predviđa pomoć američkoj ekonomiji od 369 milijardi dolara do 2032. godine.

Američke subvencije su rezervisane za kompanije sa sedištem u SAD, posebno za proizvodnju električnih vozila.

Evropa strahuje da će to da dovede do talasa delokacije evropskih firmi, koje bi htele da koriste američku pomoć ukoliko presele svoje sedište u SAD.

EU plan predlaže da se fokusira tamo gde Evropa može da napravi razliku.

„Odavno smo tvrdili da je borba protiv klimatskih promena neophodna. Neophodna za našu planetu, neophodna za naš ekonomski prosperitet i neophodna za našu stratešku nezavisnost“, rekla je predsednica Evropske komisija Urusla fon der Lajen.

Da bi se to postiglo, Komisija poziva na dalje relaksiranje pravila o državnoj pomoći u korist projekata industrijske dekarbonizacije ili obnovljivih izvora energije.

Na dnevnom redu su i pojednostavljenje regulatornog okruženja, uspostavljanje evropskih standarda, pojednostavljenje i ubrzanje procedura za izdavanje upotrebnih dozvola za „zelene“ projekte.

Dok „subvencije u inostranstvu izjednačavaju uslove za igru“, kaže se u saopštenju Komisije, EU želi da revidira pravila o državnoj pomoći, kako bi omogućila zemljama da ponude ciljaniju podršku zelenoj industriji, kao deo novog industrijskog plana.

Da bi sprečila da državne subvencije velikih, bogatih država članica dovedu do stvaranja nelojalne konkurencije između zemalja EU, Komisija predlaže načine za evropsko finansiranje.

Fon der Lajen je na pres konferenciji izjavila da subvencije Nemačke i Francuske iznose 80 odsto od svih subvencija u EU.

Ideja Komisije je da se preusmere postojeći evropski fondovi, pre svega oni za oporavak posle kovida-19. I, „na srednji rok“, Komisija potvrđuje ideju o novom „Evropskom fondu za suverenitet“, koji će biti predstavljen pre sledećeg leta.

Fon der Lajen je danas izjavila da je ovo prilika “da pokažemo put brzinom, ambicijom i smislom da obezbedimo industrijsko vođstvo EU u brzorastućoj net-zero tehnologiji”.

Ona je dodala da za EU kompanije “to znači pretvaranje veština u kvalitetne poslove, a inovacije u masovnu proizvodnju, zahvaljujući jednostavnijem i bržem okviru, a bolji pristup finansijama omogućiće našim ključnim industrijama čiste tehnologije da se brzo povećaju.”

Prvi stub plana se odnosi na jednostavniji regulatorni okvir u EU. Drugi stub plana treba da ubrza ulaganja i finansiranje proizvodnje čiste tehnologije u Evropi.

Između 35 odsto i 40 odsto svih radnih mesta moglo bi biti pogođeno zelenom tranzicijom i potreban je razvoj veština za dobro plaćena kvalitetna radna mesta i na to će, kaže Komisija, da se fokusira treći stub plana.

Četvrti stub će se odnositi na globalnu saradnju i omogućavanje da trgovina funkcioniše za zelenu tranziciju, na principima fer konkurencije i otvorene trgovine, nadovezujući se na angažovanje sa partnerima EU i rad Svetske trgovinske organizacije.

“U tom cilju, Komisija će nastaviti da razvija mrežu EU sporazuma o slobodnoj trgovini i druge oblike saradnje sa partnerima u cilju podrške zelenoj tranziciji”, kaže Komisija.

Ova tema će biti glavna na sledećem specijalnom EU samitu koji će biti održan 9. i 10. februara.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar