U trendu

EK: Pregovori o Bregzitu bi mogli da se nastave 2021

BRISEL – Evropska komisija je saopštila danas da bi pregovori o budućim odnosima između Velike Britanije i Evropske unije mogli da se nastave i posle završetka ove godine, kada ističe prelazni period za Bregzit, javlja Rojters.

„Ako dogovor ne bude postignut do 1. januara, znači da ćemo se naći u situaciji bez sporazuma. To ne isključuje mogućnost pregovora, sa naše strana, i ne isključuje mogućnost da nastavimo dijalog na osnovu mandata koji nam je dat“, rekao je portparol Evropske komisije.

S druge strane, britanski premijer Boris DŽonson je izjavio danas da se možda pribiližava trenutak kada bi Britanija trebalo da prekine pregovore o trgovini sa EU nakon Bregzita, dan nakon što je pristao da se sastane sa šefom EK u poslednjem pokušaju da se reše pitanja koja koče sporazum.

DŽonson bi trebalo da se sastane sa šeficom EK Ursulom fon der Lejen narednih dana, pošto pregovarači dve strane nisu uspeli da premoste razlike u pregovorima.

Upitan da li će do poslednjeg trenutka nastojati da se dogovori o svemu, DŽonson je odgovorio novinarima: „Da, naravno“.

„Uvek se nadamo, ali znate da će možda doći trenutak kada moramo da priznamo da je vreme da se spusti zavesa, i stvari stoje upravo tako“, rekao je on, koristeći metaforično termin koji označava kraj predstave.

Obe strane pozivaju onu drugu na kompromis kako bi se postigao dogovor oko spornih pitanja, ali nijedna nije napravila korak napred u tom smislu. Britanija je danas ponovila da ne odustaje od svojih stavova u pregovorima, kao i Francuska, koja je zauzela posebno čvrst stav među članicama EU.

Jedan visoki zvaničnik iz britanske vlade rekao da postoje „sve šanse da se dogovor ne postigne“, a francuski ministar za evropske poslove Klemon Bone izjavio je da će se Pariz usprotiviti bilo kakavom sporazumu kojim bi „žrtvovao“ svoje ribare.

„Imamo još nekoliko dana za pregovore, ali što se tiče ribarstva nema razloga za popuštanje britanskom pritisku. Možemo da uložimo neke napore da se dogovor postigne, ali ne žrtvovanjem ribarstva i ribara“, rekao je Bone za radio RCM.

Pregovarački timovi su zaduženi da pripreme „izveštaj o preostalim razlikama“ pre nego što se DŽonson i fon der Lejen sastanu u Briselu, a lideri 27 država članica EU složili su se da na samitu ove nedelje pojačaju aktivnost na izradi planova za vanredne okolnosti u kojima se njihove ekonomije mogu naći u slučaju Bregzita bez sporazuma.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.