U trendu

EK: Prerano za ocenu Maskove akvizicije Tvitera

AMSTERDAM – Evropska komisija je saopštila danas da je prerano za bilo kakvu ocenu ugovora koji je sklopio izvršni direktor „Tesle“ Ilon Mask za preuzimanje društvene mreže Tviter, ali je podsetila da se propisi EU o digitalnim uslugama odnose na sve glavne platforme.

„Naš Zakon o digitalnim uslugama primenjuje se na sve glavne platforme, kako bi se obezbedilo da njihova moć u javnoj debati podleže demokratski potvrđenim pravilima radi bolje zaštite osnovnih prava na internetu“, rekao je portparol Evropske komisije Johanes Barket na brifingu za novinare, prenosi Rojters.

Mask je u ponedeljak sklopio ugovor o kupovini Tvitera za 44 milijarde dolara, čime će kontrola nad tom platformom koju koriste milioni ljudi i globalnih lidera preći u ruke najbogatijeg čoveka na svetu.

Tijeri Breton, komesar za unutrašnje tržište u Evropskoj komisiji, napisao je u tvitu: „Bilo da se radi o automobilima ili društvenim medijima, bilo koja kompanija koja posluje u Evropi treba da se pridržava naših pravila – bez obzira na to koliki je njihov udeo“.

Breton je dodao da „Mask to dobro zna, jer je upoznat sa evropskim pravilima u automobilskoj industriji, pa će se brzo prilagoditi i Zakonu o digitalnim uslugama“.

Portparol EK je na današnjem brifingu poručio da je prerano komentarisati bilo kakva pitanja u pogledu tržišne konkurencije povodom Maskove kupovine Tvitera.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.