U trendu

EK zeli korektivni mehanizam za cene gasa umesto limitiranja

BRISEL – Evropska komisija će predložiti sutra zemljama članicama Evropske unije „mehanizam za korekciju cena“ gasa, odnosno cenovni koridor osmišljen da obuzda skok cena umesto „tvrde“ gornje granice za koju se zalažu mnoge zemlje 27-članog bloka, javlja Rojters pozivajući se na pouzdane izvore.

Diskusija među članicama EU o utvrđivanju gornje granice za cene gasa podseća na natezanje konopca, pri čemu se desetak zemalja zalaže za različite verzije takve vrste tržišne intervencije kako bi se oborile cene u jeku akutne energetske krize koja pokreće rekordno visoku inflaciju, navodi britanska agencija.

Međutim, Nemačka, Holandija i Evropska komisija kažu da bi takvo ograničenje predstavljalo rizik da pojedini dobavljači odustanu od prodaje i da bi moglo da uguši motivaciju za smanjenje potrošnje gasa.

Komisija je poručila zemljama EU da „sveobuhvatno črvsto” limitiranje cene na holandskom TTF čvorištu, glavnoj evropskoj berzi prirodnog gasa, neće uspeti da obori cene na strukturni način, te da istovremeno povlači za sobom pravne i rizike u pogledu snabdevanja, rekao je Rojtersu jedan diplomata iz EU koji je pratio diskusiju.

„Rizici su veći od koristi“, naveo je sagovornik britanske agencije, dodajući da će Komisija, na zatvorenom sastanku sa 27 nacionalnih izaslanika iz zemalja EU, umesto toga izložiti predlog da se razmisli o „mehanizmu korekcije tržišta“, koji bi podrazumevao „cenovni koridor“ na TTF berzi.

Evropska komesarka za energetiku Kadri Simson izjavila je u sredu da će EK „predstaviti ključne elemente mehanizma korekcije cena” članicama EU u petak, nakon čega će uslediti „celovit zakonski predlog… što je pre moguće”.

Zemlje, uključujući Poljsku i Belgiju, koje su dugo vodile kampanju za nalaženjem efikasnog sredstva za sniženje cena koje su se otele kontroli, naljutio je predlog Komisije jer je on, kako kažu, slabiji alat za spuštanje cena nego ograničenje koje su tražile.

Ministri energetike zemalja EU sastaće se 24. novembra i nadaju se da će odobriti više mera za ublažavanje energetske krize, koje bi, pored ostalog, obuhvatile ubrzavanje postupaka izdavanja dozvola za obnovljive izvore energije, pokretanje zajedničke kupovine gasa u EU i izradu nove referentne cene.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.