U trendu

Ekološkim strategijama i modernizacjom do zelenog rudarstva

BEOGRAD – Ekološkim upravljanjem rudnicima i korišćenjem savremenih tehnologija u cilju zaštite zemlje, vode i vazduha, kao i doslednim poštovanjem zakonske regulative tokom i posle eksplatacije, smanjiće se negativan efekat na životnu sredinu i zdravlje ljudi, poručila je danas načelnica Odeljenja za rudarstvo, Ministarstva rudarstva i energetike Srbije Dragana Jelisavac Erdeljan.

Ona je, prilikom izlaganja na panelu „Kako rudarstvo može postati ekološki održivije“, koji se održava u okviru 11. Međunarodne konferencije o mineralnim resursima u Begradu, istakla da je otvaranje novih rudnika u Srbiji razvojna šansa, kako u ekonomskom tako, i u socijalnom pogledu.

Objasnila je da svaka idustrija nosi rizik od uticaja na životnu sredinu, ali da je naša zemlja spremna da prihvati sve standarde razvijenih zemalja Evropske unije kako bi se razvilo održivo rudarstvo sa minimalnim posledicama na okolinu i zdravlje u našoj zemlji.

„Održivo rudarstvo znači korišćenje mineralnih resursa uz najviše standarde zaštite životne sredine, a da pri tom ne bude ugroženo pravo budućih generacija na te iste resurse“, kazala je Erdeljan.

Navela je da je u cilju zaštite životne sredine neophodno da se smanje količine novootkopane rude i da se unapredi sistem reciklaže industrijskog otpada, kao i da građevinski otpad počne da se koristi kao novi izvor energije.

Za razvoj održivog rudarstva u našoj zemlji, rekla je Erdeljan, potrebna je zamena nadzemnih objekta podzemnom eksploatacijom, korišćenje adekvatne savremene opreme i pravovremena sanacija rudarskih lokacija.

Istakla je da Vlada radi na regulativi zakonskog okvira, kako bi se naša država uskladila sa inovativnim svetskim trendovima u oblasti održivog rudarstva.

„Usklađujemo zakonske regulative sa pravnim tekovinama EU, a posebna pažnja se posvećuje pravnoj regulativi Zakona o zaštiti životne sredine“, rekla je načelnica Odeljenja za rudarstvo.

Na panelu su govorili i menadžer rudnika Rio Tinto Luk Zandvlit, predsednica Sektora za upravljanje životnom sredinom Ministarstva ekologije i zaštite životne sredine Sabina Jovanović i predsednik Udružnja geologa Srbije dr. Vladimir Simić.

Ispred Ministarstva koje brine o zaštiti životne sredine Jovanović je poručila da je potrebno da se svi sektori kako privrede, tako i društva uključe u unapređenje zaštite životne sredine.

„Nevladine organizacije i organizacije civilnog društva ravnopravni su partneri u procesima kreiranja politike zaštite životne sredine“, kazala je da Jovanović.

Dodala je da su svi podaci i projekti resornog ministarstva javno dostupni i podložni izmenama u korist inovacija i unapređenja zaštite životne sredine.

Vladimir Simić je rekao da je u svrhu proučavanja situacije i svesti građana Srbije o održivom rudarstvu sproveden upitnik, koji je organizovalo Udruženje geologa iz Krakova sa domaćim naučnicima.

Jedanaesta međunarodna konferencija o mineralnim potencijalima Srbije „Održivi rast kroz odgovorno rudarstvo“ održava se drugi dan u beogradskom hotelu Metropol.

Svrha konferencije je da se razmene informacije i iskustva koja obezbeđuju eksploataciju ruda uz maksimalnu zaštitu životne sredine i povećanje upotrebe zelene energije u ovoj privrednoj grani.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.