U trendu

Ekonomist: Njujorška berza trenutni lider ispred svih finansijskih centara

NJUJORK – U borbi između globalnih finansijskih centara, Njujork je sve više sila bez premca kada se radi o berzama, gde finansijski centar Amerike širi svoju već udobnu prednost, piše Ekonomist.

Britanska firma za poluprovodnike „Arm“, u vlasništvu japanske investicione kuće „SoftBank“, prošle nedelje objavila je da će biti licitirana samo na njujorškoj berzi, odbijajući kampanju britanskih ministara na podsticanje londonske berze.

Dan ranije, firma za građevinski materijal „CRH“ saopštila je da će se, takođe, prebaciti na licitaciju u Njujork.

Iste nedelje, hemijska kompanija Linda koja je do nedavno bila najveći član nemačkog daks indeksa, napustila je Frankfurt, ali zadržala se u američkom registru.

Nakon pauze od skoro dve godine, kineske firme takođe gledaju ka zapadu.

Nova pravila koja su prošlog meseca objavila kineska državna regulatorna agencija za hartije od vrednosti, saopštili su da će inostrane registre proveravati, ali svakako da će podsticati domaće kompanije da se uvrste na inostranim berzama.

Prošlog meseca, kineska elektronska kompanija „Hesai“ dostigla je 190 miliona dolara na njujorškom Nasdaku, što je najveće kinesko licitiranje u Americi od 2021. godine.

Američki regulatori berze mogu pooštravati pravila za kineske firme, primenom sankcija i izvoznih kontrola, ali kako se čini Velika jabuka za sada zadržava svoju privlačnost.

Berza u Hong Kongu nekada je bila privlačna stranim kompanijama, poput ruskog aluminijskog Rusal, italijanske modne kuće Prada i američke kompanije za prtljag Samsonajt, ali trenutna lista firmi u Hongkongu sadrži malo firmi koje su van Kine.

U međuvremenu, London ima svoje nedostatke.

Jedna od zamerki je prirodna baza investitora, kao i ulaganja u britanske penzione fondove i osiguravajuća društva.

Ovaj trend se odražava na neuspeh Hong Konga i Londona, jedinih berzi koje zaista mogu konkurisati Njujorku.

Druge lokacije jednostavno ne mogu dostići snagu ove velike trojke, zaključuje Ekonomist.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar