U trendu

Ekonomisti: FR želi da bude među glavnim investitorima u SRB

BEOGRAD – Potpisivanje 22 sporazuma tokom posete francuskog predsednika Emanuela Makrona Beogradu, od kojih je devet u oblasti ekonomije, može se, kažu za Tanjug predstavnici privrede, protumačiti kao želja Francuske da se pozicionira kao jedan od glavnih stranih investitora na tržištu Srbije.

Direktorka Francusko-srpske privredne komore Sanja Ivanić skreće pažnju da je Francuska oduvek bila prisutna u Srbiji, te da je više od 50 odsto svojih ukupnih investicija na Balkanu realizovala upravo u našoj zemlji.

„U ekonomskom smislu, Srbija je oduvek bila najvažnija zemlja na Balkanu za Francuze. Međutim, u poređenju sa nekim drugim stranim investitorima, Francuska nije bila toliko prisutna, ali mislim da će nakon Makronove posete doći do preokreta i nadam se da ćemo uskoro imati još više francuskih kompanija u Srbiji“, rekla je Ivanić za Tanjug.

Dodaje da je u poslednjih nekoliko godina Francuska i te kako postala prisutna na tržištu Srbije. Do pre dve godine, kaže, udeo francuskih investicija u ukupnim stranim investicijama u Srbiji nije bio tako značajan i bio je u prvih deset, a u poslednje dve godine, Francuska je ušla u top pet investiora Srbije.

„S obzirom da smo prošle godine imali dve velike investicije, a to su Suez i Vansi, mislim da smo sada u top tri investitora u Srbiji“, istakla je Ivanić.

Podseća da je juče potpisano devet sporazuma koji se tiču ekonomije, i objašnjava da su oni finalizacija nekih od projekata pripremanih u poslednjih nekoliko godina, ali i početak novih projekata koji su od velikog značaja za Srbiju i francuska preduzeća.

Deo ekonomskih sporazuma, odnosi se i na energetsku efikasnost i korišćenje obnovljivih izvora energije, ističe Ivanić, te navodi da su ti sporazumi bitni i sa aspekta ulaska Srbije u EU, jer postoje određeni standardi koje moramo da ispoštujemo pre ulaska u Uniju.

Među privrednicima koji su bili deo Makronove privredne delegacije, navodi Ivanić, biliu su predstavnici preduzeća Šnajder elektrik, Suez, Atos, Elektricitet de Strazbur, Akuo Enerži…

Savetnik predsednika PKS Mihailo Vesović ističe da je jedan od najznačajnijih sporazuma u oblasti ekonomije, koji je juče potpisan, Izjava o namerama o projektu Beogradskog metroa, koji je, ističe, jasan signal da se od tog projekta ne odustaje, već, naprotiv, da će doći do ubrzanja njegove realizacije.

Još jedan od važnih sporazuma za Beograd, ali i druge gradove u Srbiji, navodi Vesović, jeste onaj o prečišćavanju voda koji je vezan za angažovanje kompanije Veolia koja je u tom poslu, kaže, jedan od najvećih globalnih eksperata.

Izdvojio je i sporazme vezane za odbrambenu industriju, dodajući da je to bitno u tehnološkom smislu za naše tehničke institute koji će biti angažovani na održavanju opreme i sticati iskustva od francuskih eksperata.

Važni su i sporazumi vezani za energetsku efikasnost i za obnovljive izvore energije, kaže Vesović, ukazujući da se oni nadovezuju na investiciju koja je dogovorena u Vinči, a koju realizuje kompanija Suez kao kooperant sa japanskom kompanijom Itoču.

„Ne treba da zaboravimo i dva bitna sporazuma koja je Šnajder elektrik potpisao sa Fakultetom tehničkih nauka u Novom Sadu i Elektrotehničkim fakultetom u Beogradu, jer to ukazuje da njihov razvojni centar koji postoji u Novom Sadu i koji zapošljava više od .1000 inženjera, ima porebu da dalje širi svoj rad“, naglašava Vesović za Tanjug.

Istakao je i sporazum o saradnji srpske i francuske filmske industrije, navodeći da to postaje sve veći biznis u kojem je Francuska jedna od najuspešnijih zemalja unutar EU, te da bi Srbija, kao njen parnter, mogla biti vidljivija u produkciji filmova i serija.

„Ono što je najznačajnije, to je da se ovim sporazumima stvaraju dugoročni odnosi saradnje dve zemlje. Francuske kompanije angažuju najkvalitetniji deo naše poslovne zajednice koji se bavi razvojem i istraživanjem, novim tehologijama, a efekat svega toga će se preliti na ostatak srpske ekonomije“, ocenio je Vesović.

Kako zaključuje, budućnost saradnje dve zemlje je upravo u digitalnoj transformaciji privrede uz korišćenje francuskog znanja i liderstva u visoko-tehnološkoj ekonomiji.

(Tanjug)

Napišite komentar