U trendu

Ekonomisti: Povećanje penzija bez unapred utvrdjenih pravila samo u afričkim zemljama

Predložena izmena Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju kojom se predvidja da Vlada Srbije, bez unapred jasno definisanih pravila, povećava primanja najstarijih, zavisno od mogućnosti zemlje je neuobičajeno rešenje, koje se primenjuje uglavnom u najnerazvijenijim afričkim zemljama, ocenili su danas ekonomisti za agenciju Beta.

Srbija je u poslednjih deset godina imala više modela uskladjivanja penzija, a poslednji je da su se penzije uskladjivale dva puta godišnje – 1. aprila i 1. oktobra, sa rastom cena na malo i bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Profesor na Ekonomskom fakultetu u Beogradu Milojko Arsić rekao je da sistem isplate penzija treba da se uredi jer je u poslednjih deset godina često menjan i uprkos tome nije poštovan.

„Pravila po kojima će se uskladjivati penzije treba da se propišu unapred jer i u EU od 28 država 26 uskladjuju penzije sa rastom cena i zarada ili najčešće kombinovano“, rekao je Arsić.

On je dodao da pravila za odredjivanje penzije ne postoje samo u Litvaniji, Irskoj i najnerazvijenijim afričkim zemljama već se utvrdjuju ad hok, zavisno od potreba trenutka.

„Povećanje penzija ad hok, kako je rekao, nije dobro rešenje zbog neizvesnosti, a ostavlja prostor i za manipulacije i greške“, rekao je Arsić.

Manipulacije povećanjem penzija moguće su, prema njegovim rečima, uoči izbora ili u odredjenim osetljivim političkim trenucima.

„Odredjivanje penzija bez unapred utvrdjenih pravila otvara mogućnost za grešku da se penzije povećaju u vreme privredne ekspanzije, a da kada se pojavi kriza država ne može da ih isplati u tom iznosu“, rekao je Arsić.

Najbolje rešenje je, kako je rekao, da se penzije obračunavaju prema rastu cena, jer se tako čuvaju od obezvredjivanja, i rastu plata, jer na taj način i „penzioneri učestvuju u plodovima napretka društva“.

Dodao je da je najprihvatljiviji model da primanja najstarije populacije rastu brže od rasta cena, a sporije od rasta zarada i da se uskladjuju jednom godišnje jer je inflacija niska i stabilna u odnosu na raniji period kada su primanja penzionera, zbog visoke inflcije, uskladjivana dva puta godišnje.

Profesor na Fakultetu za ekonomiju, finansije i administraciju FEFA Gordana Matković rekla je da uskladjivanje penzija sa rastom BDP ustvari ugradjivanje u Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju odredbe koja je već predvidjena Zakonom o budžetskom sistemu iz 2014. godine, da ušešće penzija u BDP ne može da bude veće od 11 odsto.

„Uskladjivanje penzija sa rastom BDP može da bude strateški okvir za odredjivanje primanja penzionera, ali u uredjenim zemljama je jasno utvrdjen način indeksiranja, u skladu sa rastom zarada i troškova života“, rekla je Matković.

Vlada Srbije, prema njenim rečima, izabrala je neuobičajeno rešenje kroz diskreciono pravo da odluči kada će i koliko povećati primanja najstarijih.

Dodala je da takva vrsta presedana smanjuje poverenje u penzioni sistem i može da smanji uplate doprinosa i prihode PIO fonda.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)