U trendu

Ekonomski i investicioni plan za ZB prilika za brži razvoj

BEOGRAD – Ekonomski i investicioni plan za Zapadni Balkan koji je u oktobru usvojila Evropska komisija predviđa dalju intenzivniju digitalizaciju kao i priliku za još brži privredni i društveni razvoj Srbije, ocenio je koordinator Radne grupe Nacionalnog konventa o EU za poglavlje deset koje se odnosi na informaciono društvo i mediji Nikola Marković

Njegova ocena preneta je u saopštenju radne grupe Nacionalnog konventa o EU za poglavlje deset koja je realizovala virtuelnu radionicu na kojoj je razmatran ‘Ekonomski i investicioni plan za Zapadni Balkan’ koji je Evropska komisija usvojila 6. oktobra, kao i delovi plana koji se odnose na digitalnu budućnost, održivi razvoj i zelenu tranziciju.

Kako se navodi, Informaciono-komunikacioni sektor u Srbiji na radionci je pokazao interesovanje za učešće u realizaciji ‘Ekonomskog i investicionog plana za Zapadni Balkana, posebno za sadržaje u poglavlju sedam koji se odnosi na ulaganja u digitalnu budućnost, kao i u Ključnoj inicijativi osam koja obuhvata digitalnu infrastrukturu.

„U diskusiji je ukazano i na potrebu da je neophodno što pre da se predloži novi Zakon o elektronskim komunikacijama i da se preispita odluka o odustajanju od 5G mobilne telefonije“, ističe se u saopštenju te radne grupe.

Pomoćnik ministra za telekomunikacije Milan Dobrijević, koji je učestvovao na virtuelnoj radionici, predstavio je sadašnje i planirane aktivnosti na uvođenju nacionalne širokopojasne infrastrukture sa fokusom na ruralne oblasti.

Takođe na radionici su govorili i Nataša Gligorijević iz Centra za održivi razvoj koje se fokusirala na ‘Plan za održivi razvoj Srbije’, dok je Nataša Džereg iz Centra za ekologiju i održivi razvoj govorila o zelenoj tranziciji kao način zaštite zdravlja.

Radna grupa Nacionalnog konventa o EU za poglavlje deset nastaviće da podržava učešće domaće privrede i institucije u realizaciji plana, zaključuje se u njihovom

saopštenju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.