Ekonomskim merama do lakšeg poslovanja i boljeg ambijenta

BEOGRAD – Fiskalne i ekonomske reforme koje su najavljene u okviru fiskalne politike 2018. i 2019. godine olakšaće poslovanje privredi i uticati na unapređenje poslovnog ambijenta, smatraju predstavnici poslovnog sektora i privrede.

Članovi Američke privredne komore (AmĆam) u Beogradu ukazali su pre desetak dana na sastanku sa ministrom finansija Sinišom Malim na tri ključna problema koje privrednici te organizacije žele da država reši u narednom periodu.

Na prvom mestu su poreski propisi, postupak donošenja i usvajanja propisa i učešće javnosti, i nakon toga- sprovođenje propisa.

Predsednica Američke privredne komore (AmĆam) Jelena Pavlović rekla je za Tanjug da se planovi koje je zacrtala Vlada Srbije, odnosno resorno ministarstvo poklapaju sa očekivanjima i onim što su kao prioritet zacrtale članice te asocijacije.
„Očekivanja članica Amćam od Ministarstva finansija i države uopšte je da se nastavi sa izgradnjom institucija, jer nama su neophodne snažne, kompetetne institucije koje će negovati kontinuirani i otvoren dijalog sa privredom kako bi svi propisi i reforme koje predstoje bile uspešne i održive“, rekla je sagovornica Tanjuga.

Za članice AmĆama u fokusu pažnje je najavljeni set poreskih propisa, koji bi trebalo da budu doneti do kraja ove godine.

Kako ističe Pavlović, u toj poslovnoj asocijaciji podržavaju i najavljen nastavak, odnosno novu fazu reforme Poreske uprave.

„Mislimo da je to jako važno, kao i donošenje jednog kvalitetnog zakona o naknadama. Na tom zakonu se duži niz godina radi i trebalo bi da se do kraja ove ili u prvom kvartalu iduće on i donese.

Veoma važna je i borba protiv sive ekonomije, kao i proces digitalizacije u javnoj upravi“, istakla je Pavlović.
Ono što članice AmĆama vide kao jedan od velikih problema u poslovanju je nedoslednost u sprovođenju propisa.

„Imamo situaciju da se državni organi na različitim teritorijama države različito ponašaju i isti propis tumače na različite načine. Ujednačavanje postupanja državne uprave i doslednost u sprovođenja propisa je nešto što očekuju naše članice“, istakla je Pavlović.

Rukovodilac Centra za privredna pitanja u Privrednoj komori Srbije (PKS) Nevena Rakić ukazala je da su predstavnici komore davali predloge i učestvovali u izmenama zakona u oblasti fiskalnog sistema posebno izmenama Zakona o porezu na dodatu vrednost koje su stupile na snagu od 1. jula.

Jedan od predloga koji je usvojen, a inicirala PKS, su smanjenje posebne stope za potpune krmne smeše i promet i uvoz dobara u slobodnoj zoni.

„Smatramo da postoje i mogućnosti za dodatno poboljsanje ovog zakona i unapređenje poslovnog ambijenta“, rekla je Rakić Tanjugu.

Kako je istakla, privrednike najviše muči problem povraćaja PDV-a.

„Često se žale da duži vremenski period čekaju na povraćaj sredstava, Zakonom o porezu na dodatu vrednost predviđeni su rokovi od 45 i 15 dana, ali privrednici ističu da se ti rokovi u praksi ne poštuju.
Veoma je važno da postoji veća transparentnost u primeni propisa i da se rokovi koji su predviđeni zakonom poštuju u praksi“, rekla je sagovornica Tanjuga.

Govoreći u reformi Poreske uprave, Rakić je rekla da je PKS delegirala svog člana za radnu grupu koja će raditi na modernizaciji PU.
Rakić ističe da je veoma važno i to što je najavljeno smanjenje poreza i doprinosa na zarade.

„Pozdravljamo najavljene izmene jer se privreda dosta žalila na namete, odnosno visoke poreze na zarade i doprinose koji muče poslodavce.

Kako je istakla, poslodavci se žale da ih njihova visina ograničava u poslovanju te da bi trebalo da se relaksiraju u tom delu.

„PKS je uputila inicijativu Ministarstvu finansija i verujem da će biti usvojena. Gledajući unazad nekoliko godina, stiče se utisak da su upravo doprinosi ti koji stvaraju najveće namete poslodavcima“, rekla je Rakić.

Ona je izrazila očekivanje da će se ispuniti planirano, a to je da te relaksacije za privredu budu na snazi od iduće godine.

Na panelu u organizaciji AmĆam-a koji je održan prošle nedelje, a na kojem se govorilo o fiskalnim i ekonomskim reformama koje će ministarstvo finansija sprovoditi u okviru fiskalne politike 2018. i 2019. godine, ministar Siniša Mali najavio je set zakona koji bi trebalo da budu usvojeni u Skupštini Srbije do kraja godine.

Mali je najavio da će Vlada u oktobru usvojiti Predlog zakona o naknadama i dodao da će neke od naknada biti ukinute.

Ministar je najavio da će resorno ministarstvo vrlo brzo izaći sa predlogom o ukidanju doprinosa za nezaposlenost od 0,75 odsto koju plaćaju poslodavci.

Najvažnije promene kod Zakona o porezu na dobit, kako je rekao, biće ubrzanje stope amortizacije.

Ministar je rekao da je još jedan domaći zadatak – reforma Poreske uprave, kao i carine.

Kada je reč o Zakonu o javnim nabavkama, ideja je da se i on menja. “U pitanju je sistemski zakon gde mnogo toga može još da se unapredi i uradi“, kazao je Mali.
On je naveo da će povećanje plata u javnom sektoru i penzija, koje će uslediti uskoro, doprineti rastu potrošnje, a time i rastu bruto društvenog proizvoda.
Do kraja godine će, kaže biti formirano i Koordinaciono telo koje će definisati prioritete u naredne tri godine kada su u pitanju veliki projekti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.