U trendu

Ekonomskim merama do lakšeg poslovanja i boljeg ambijenta

BEOGRAD – Fiskalne i ekonomske reforme koje su najavljene u okviru fiskalne politike 2018. i 2019. godine olakÅ¡aće poslovanje privredi i uticati na unapređenje poslovnog ambijenta, smatraju predstavnici poslovnog sektora i privrede.

Članovi Američke privredne komore (AmĆam) u Beogradu ukazali su pre desetak dana na sastanku sa ministrom finansija SiniÅ¡om Malim na tri ključna problema koje privrednici te organizacije ÅŸele da drÅŸava reÅ¡i u narednom periodu.

Na prvom mestu su poreski propisi, postupak donošenja i usvajanja propisa i učešće javnosti, i nakon toga- sprovođenje propisa.

Predsednica Američke privredne komore (AmĆam) Jelena Pavlović rekla je za Tanjug da se planovi koje je zacrtala Vlada Srbije, odnosno resorno ministarstvo poklapaju sa očekivanjima i onim što su kao prioritet zacrtale članice te asocijacije.
„Očekivanja članica Amćam od Ministarstva finansija i drÅŸave uopÅ¡te je da se nastavi sa izgradnjom institucija, jer nama su neophodne snaÅŸne, kompetetne institucije koje će negovati kontinuirani i otvoren dijalog sa privredom kako bi svi propisi i reforme koje predstoje bile uspeÅ¡ne i odrÅŸive“, rekla je sagovornica Tanjuga.

Za članice AmĆama u fokusu paÅŸnje je najavljeni set poreskih propisa, koji bi trebalo da budu doneti do kraja ove godine.

Kako ističe Pavlović, u toj poslovnoj asocijaciji podrÅŸavaju i najavljen nastavak, odnosno novu fazu reforme Poreske uprave.

„Mislimo da je to jako vaÅŸno, kao i donoÅ¡enje jednog kvalitetnog zakona o naknadama. Na tom zakonu se duÅŸi niz godina radi i trebalo bi da se do kraja ove ili u prvom kvartalu iduće on i donese.

Veoma vaÅŸna je i borba protiv sive ekonomije, kao i proces digitalizacije u javnoj upravi“, istakla je Pavlović.
Ono što članice AmĆama vide kao jedan od velikih problema u poslovanju je nedoslednost u sprovođenju propisa.

„Imamo situaciju da se drÅŸavni organi na različitim teritorijama drÅŸave različito ponaÅ¡aju i isti propis tumače na različite načine. Ujednačavanje postupanja drÅŸavne uprave i doslednost u sprovođenja propisa je neÅ¡to Å¡to očekuju naÅ¡e članice“, istakla je Pavlović.

Rukovodilac Centra za privredna pitanja u Privrednoj komori Srbije (PKS) Nevena Rakić ukazala je da su predstavnici komore davali predloge i učestvovali u izmenama zakona u oblasti fiskalnog sistema posebno izmenama Zakona o porezu na dodatu vrednost koje su stupile na snagu od 1. jula.

Jedan od predloga koji je usvojen, a inicirala PKS, su smanjenje posebne stope za potpune krmne smeše i promet i uvoz dobara u slobodnoj zoni.

„Smatramo da postoje i mogućnosti za dodatno poboljsanje ovog zakona i unapređenje poslovnog ambijenta“, rekla je Rakić Tanjugu.

Kako je istakla, privrednike najviše muči problem povraćaja PDV-a.

„Često se ÅŸale da duÅŸi vremenski period čekaju na povraćaj sredstava, Zakonom o porezu na dodatu vrednost predviđeni su rokovi od 45 i 15 dana, ali privrednici ističu da se ti rokovi u praksi ne poÅ¡tuju.
Veoma je vaÅŸno da postoji veća transparentnost u primeni propisa i da se rokovi koji su predviđeni zakonom poÅ¡tuju u praksi“, rekla je sagovornica Tanjuga.

Govoreći u reformi Poreske uprave, Rakić je rekla da je PKS delegirala svog člana za radnu grupu koja će raditi na modernizaciji PU.
Rakić ističe da je veoma vaÅŸno i to Å¡to je najavljeno smanjenje poreza i doprinosa na zarade.

„Pozdravljamo najavljene izmene jer se privreda dosta ÅŸalila na namete, odnosno visoke poreze na zarade i doprinose koji muče poslodavce.

Kako je istakla, poslodavci se şale da ih njihova visina ograničava u poslovanju te da bi trebalo da se relaksiraju u tom delu.

„PKS je uputila inicijativu Ministarstvu finansija i verujem da će biti usvojena. Gledajući unazad nekoliko godina, stiče se utisak da su upravo doprinosi ti koji stvaraju najveće namete poslodavcima“, rekla je Rakić.

Ona je izrazila očekivanje da će se ispuniti planirano, a to je da te relaksacije za privredu budu na snazi od iduće godine.

Na panelu u organizaciji AmĆam-a koji je odrÅŸan proÅ¡le nedelje, a na kojem se govorilo o fiskalnim i ekonomskim reformama koje će ministarstvo finansija sprovoditi u okviru fiskalne politike 2018. i 2019. godine, ministar SiniÅ¡a Mali najavio je set zakona koji bi trebalo da budu usvojeni u SkupÅ¡tini Srbije do kraja godine.

Mali je najavio da će Vlada u oktobru usvojiti Predlog zakona o naknadama i dodao da će neke od naknada biti ukinute.

Ministar je najavio da će resorno ministarstvo vrlo brzo izaći sa predlogom o ukidanju doprinosa za nezaposlenost od 0,75 odsto koju plaćaju poslodavci.

NajvaÅŸnije promene kod Zakona o porezu na dobit, kako je rekao, biće ubrzanje stope amortizacije.

Ministar je rekao da je joÅ¡ jedan domaći zadatak – reforma Poreske uprave, kao i carine.

Kada je reč o Zakonu o javnim nabavkama, ideja je da se i on menja. “U pitanju je sistemski zakon gde mnogo toga moÅŸe joÅ¡ da se unapredi i uradi“, kazao je Mali.
On je naveo da će povećanje plata u javnom sektoru i penzija, koje će uslediti uskoro, doprineti rastu potrošnje, a time i rastu bruto društvenog proizvoda.
Do kraja godine će, kaÅŸe biti formirano i Koordinaciono telo koje će definisati prioritete u naredne tri godine kada su u pitanju veliki projekti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar