U trendu

Ekspert za električna vozila: Automobilska revolucija ulazi u drugu fazu

Električna vozila postaju sve popularnija dok se svet zalaže za neto nultu emisiju ugljenika. Hongkonški inžinjer i naučnik C.C. Čen, stručnjak za električne automobile, veruje da je vreme da revolucija automobila pređe u novu fazu.

„Prva faza je elektrifikacija, sada je vreme da uđe u drugu fazu, gde su čip za automobil i operativni sistem osnovne tehnologije“, rekao je Čan u nedavnom intervjuu za agenciju Sinhua.

Prema njegovim rečima, u budućnosti će automobili biti transformisani iz tradicionalnog prevoznog sredstva u inteligentni mobilni prostor za putovanja, ostvarujući integraciju mreža transporta, energije, informacija i kulture.

Čan je počasni profesor na Odseku za elektrotehniku i elektroniku na Univerzitetu u Hong Kongu, a takođe je osnivač i predsednik Svetske asocijacije električnih vozila. Godine 1997. izabran je za člana Kineske inženjerske akademije, prvi u Hong Kongu.

Prošlo je više od 40 godina otkako je Čan počeo da fokusira svoja istraživanja na električne automobile i među pionirima je ove tehnologije.

U martu, Čanu je uručena nagrada Touching China 2022, godišnje nagrade za najinspirativniji uzor u različitim aspektima, kao priznanje za njegov istaknuti doprinos električnim mašinama, energetskim sistemima i električnim vozilima.

„Inženjerska istraživanja stavljaju naglasak na rezultate“, rekao je Čan, naglašavajući važnost transformacije rezultata istraživanja i razvoja (R&D) u proizvode u inženjerstvu električnih automobila.

Sada su električni automobili usko povezani sa svakodnevnim putovanjima ljudi, naučnici ne treba da se fokusiraju samo na napredak u istraživanju i razvoju, već i da uzmu u obzir potražnju i prihvatanje tržišta, rekao je Čan, dodajući da samo na taj način istraživanje i razvoj mogu da napreduju.

Godine 1993. Čan je dizajnirao svoj prvi električni automobil „U2001“, pri čemu „U“ znači „ujedinjeni“ a „2001“ znači „radujemo se 21. veku“. Automobil je usvojio integrisanu snagu, visoko-energetsku bateriju i inteligentni sistem pomoći u vožnji, sa ubrzanjem od 6,3 sekunde na 100 km, maksimalnom brzinom od 110 km/h i dometom vožnje od 180 km.

Iskusni naučnik je bio izuzetno marljiv u svom naučnom istraživanju i u tome se istakao. Od malih nogu je težio da svojim talentima služi otadžbini.

„Ako zaostanete, bićete potučeni“, rekao je Čan. „Duboko sam osećao da je sudbina pojedinca usko povezana sa zemljom“, dodao je.

Čan je rođen 1937. godine u porodici kineskih preduzetnika u Indoneziji. Godine 1953. sa 16 godina odlazi u Peking da studira elektrotehniku. Kasnije je nastavio studije na Univerzitetu u Hong Kongu, gde je i doktorirao elektrotehniku 1982. Od tada se bavi nastavom i istraživanjem o električnim vozilima.

Čan je kreativno integrisao automobilske, motorne, upravljačke i druge tehnologije u novu interdisciplinarnu studiju, postavljajući temelje za modernu teoriju električnih vozila.

Istovremeno, dao je izuzetan doprinos inovacijama baterija za električna vozila, elektronskih sistema upravljanja i drugih osnovnih tehnologija, postavši navigator kineske tehnologije električnih vozila.

Čan, 86, ima brz um i odlično pamćenje i dobro je svestan značajnog toka kineskog naučnog i tehnološkog razvoja.

„Sumirao sam tri stvari bez presedana, a to su hitna potreba zemlje za naukom i tehnologijom, briga za naučnike i očekivanja od njih kao i mogućnosti da naučnici daju doprinos zemlji i svetu“, objasnio je on.

Kineski 14. petogodišnji plan eksplicitno podržava razvoj Hong Konga kao međunarodnog centra za inovacije i tehnologije. Poslednjih godina uveden je niz politika za podršku razvoju nauke i tehnologije u Hong Kongu.

Čan je sugerisao da je Hong Kong jak u osnovnim istraživanjima, ali relativno slab u primeni. Može da radi sa drugim gradovima u oblasti Velikog zaliva Guangdong-Hongkong-Makao i uspostavi duboke veze sa njima.

On je istakao da svaki grad na području Velikog zaliva ima svoje prednosti. Šenžen, na primer, ima veliki broj inovacionih preduzeća, dok Dongguan ima kompletan prateći sistem obrade.

„Da bi se dodatno poboljšala ukupna konkurentnost nauke i inovacija u području Velikog zaliva, neophodno je uspostaviti ekološki lanac naučnog istraživanja, fokusirajući se na podelu resursa i jačanje saradnje“, rekao je Čan.

Zauzet pripremanjem govora za naučni forum o području Velikog zaliva koji će biti održan krajem meseca, gde će nastaviti da deli svoju ideju o revoluciji automobila Čan je dodao da „nučnici treba da otkriju zakone prirode za dobrobit čovečanstva“. „U naučnim istraživanjima potrebno nam je razmišljanje unapred…Kada pronađemo pravi pravac, moramo ga se držati do poslednjeg trenutka“, istakao je.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.