U trendu

Eksplozivan rast kvartalnih prihoda Epla od 54 posto

NJUJORK – Američki tehnološki div Epl ostvario je rast ukupnih prihoda u kvartalu januar-mart 2021. od 54 procenta u odnosu na isti period prošle godine, i znatno veću dobit nego što su predviđali trgovci na Vol Stritu.

Akcije Epla su nakon objave izveštaja o poslovanju u jednom trenutku porasle za preko 4,0 posto na produženom trgovanju, javlja CNBC.

Dvocifren rast prodaje su zabeležile sve kategorije Eplovih proizvoda, pri čemu je njegov najvažniji proizvod, smartfon Ajfon, registrovao skok prohoda od prodaje za 65,5 odsto u odnosu na godinu dana ranije.

Prodaja Mekintoš računara i ajpeda je takođe uzletela – ražunara za 70,1 procenat, a ajpeda za skoro 79 posto na godišnjem nivou.

Kompanija je saopštila da će povećati dividendu za 7,0 odsto, na 0,22 dolara po akciji, i da je odobrila otkup vlastitih akcija u vrednosti od 90 milijardi dolara, što je znatno iznad prošlogodišnjih sredstava izdvojenih za tu svrhu u iznosu od 50 milijardi dolara, i 75 milijardi dolara u 2019. godinu.

Ukupni prihodi u prva tri meseca ove godine dostigli su 89,58 milijardi dolara, što je za 53,7 posto više nego lani, dok su tržišni akteri predviđali da će iznositi 77,36 milijardi.

Prihod od prodaje ajfona iznosio je 47,94 milijarde dolara, prodaja Mek računara je donela 9,10 milijardi, a od ajpeda je prihodovano 7,80 milijardi dolara.

Prodaja ostalih usluga iznosila je 16,90 milijardi dolara, dok je prodaja ostalih proizvoda bila vredna 7,83 milijarde dolara.

Profit u posmatranom tromesečju iznosio je 23,6 milijarde dolara, što je više nego duplo iznad 11,3 milijarde zabeleženih u istom periodu 2020. Bruto marža je iznosila 42,5 procenata.

Finansijski direktor Epla, Luka Maestri, izjavio je da kompanija očekuje da će prihodi u tekućem tromesečju, koje se završava u junu, takođe porasti u dvocifrenom procentu u odnosu na prošlu godinu, iako se suočavaju sa određenim teškoćama u proizvodnji zbog globalne nestašice čipova.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.