U trendu

El Salvador rudari bitkoine koristeći energiju iz vulkana

SAN SALVADOR – Centralnoamerička država El Salvador izrudarila je 0,00599179 bitkoina, ili oko 269 dolara, koristeći energiju iz vulkana.

Predsednik Najib Bukele, koji je založio svoju političku budućnost s nacionalnim eksperimentom sa bitkoinima, tvitovao je jutros po lokalnom vremenu da je ovo „početak putovanja zemlje u rudarenje bitkoina na vulkanski pogon“, prenosi CNBC.

Bukele je u utorak objavio atraktivan video tizer od 25 sekundi, koji prikazuje vladin brendirani veliki šleper sa puno opreme za rudarenje bitkoina, tehničare koji instaliraju i priključuju ASIC rudare, kao i pejzaž jedne elektarne s mnoštvom antena u gustoj šumi koja se graniči sa vulkanom.

Video, koji je postao viralan sa više od 2,3 miliona pregleda, nosi jednostavan naziv „Prvi koraci …“.

Ako ova država u Centralnoj Americi bude zaista rudarila nove koine na ovaj način, to će značiti da je Bukele ispunio obećanje dato u junu, kada je rekao da je naložio državnoj geotermalnoj energetskoj kompaniji LaGeo da „sačini plan za ponudu postrojenja za rudarenje #bitkoina s vrlo jeftinom, 100 posto čistom, 100 posto obnovljivom i energijom s nultom emisijom iz naših vulkana“.

Bukele je u današnjem tvitu naznačio da je ovaj projekat još uvek u toku i da su u procesu „testiranja i instaliranja“ nove opreme za rudarenje.

El Salvador se bukvalno naziva „zemljom vulkana“, a geotermalna energija već čini skoro četvrtinu njegove domaće proizvodnje energije, prema zvaničnim podacima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.