U trendu

Elektromreža Austrije prenapregnuta

BEČ – Elektromreža Austrije je prenapregnuta, jer ne raspolaže potrebnim kapacitetima i suočena je sa stalno rastućim opterećenjem kroz integraciju obnovljivih izvora energije, upozorava „Austria Power Grid“ (APG), kompanija odgovorna za održavanje mreže.

Zbog toga je potrebno stalno intervenisati, kako mreža ne bi bila preopterećena, naglašava APG.

„Kada postoji opasnost od preopterećenja elektromreže moramo da to opterećenje ciljanim intervencijama smanjiti kontrolisanom upotrebom termičkih i hidrauličnih elektrana“, objasnio je Gerhard Kristiner, tehnički direktor APG.

Do kraja septembra takvih intervencija bilo je čak 181, što je oko 16 dnevno, odnosno 10 odsto više nego u istom periodu prošle godine.

Nedostajući kapaciteti u električnoj infrastrukturi stvaraju troškove koje na kraju snosi potrošača.

Trenutno nedostajući kapaciteti mreže koštali su austrijske korisnike struje u prošloj godini oko 99 miliona evra, rekao je finansijski direktor APG Tomas Karal.

Samo prošlog septembra potrebne intervencije korštale su oko sedam miliona evra, a u prvoh devet meseci ukupno oko 77 miliona evra, objasnio je on.

APG zahteva ubrzanje i pojednostavljenje postupka za dobijanje odorenja, te planira u narednih deset godina da investira oko 3,5 milijardi evra u transformaciju energetskog sistema.

Ove godine u električnu mrežu Austrije biće investirano oko 370 miliona evra.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.