EMS: Još pet odsto akcija CGES-a kupljeno za 6,9 mln evra

BEOGRAD – Akcionarsko društvo „Elektromreža Srbija“, po odluci Vlade Srbije, kupilo je utorak na Montenegroberzi dodatnih pet procenata akcija Operatora prenosnog sistema Crne Gore za 6,9 miliona evra, sapštio je danas EMS.

EMS je tako postao vlasnik ukupno 15 procenata akcija Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES).

Kupljeno je 7.288.197 akcija po prosečnoj ceni od 0,9493 evra po akciji za šta je plaćeno 6.918.738 evra. Akcije su kupljene od malih akcionara.

EMS je ušao u vlasničku strukturu CGES-a u decembru 2015. godine kupivši 10,0141 procenata akcija.

„Kupovina dodatnih akcija privrednog društva Crnogorski elektroprenosni sistem A.D. u ekonomskom i poslovnom smislu predstavlja opravdanu investiciju u uspešno privredno društvo koje obavlja istovrsnu delatnost kao i naša kompanija, a čiji prihodi, dobit i imovina pokazuju tendenciju rasta“, navodi se u saopštenju EMS-a.

Kako je navedeno, EMS ostvaruje srazmerno pravo na dividendu, od čega se očekuje finansijska dobit.

EMS intenzivno sprovodi investicione aktivnosti na teritoriji Srbije i uporedo s tim radi na jačanju svojih prenosnih interkonektivnih kapaciteta.

„Na teritoriji Srbije naša kompanija aktivno gradi strateški značajan projekat Transbalkanski koridor za prenos električne energije, a između Crne Gore i Italije položen je i pušten u rad pomorski kabl koji je sastavni deo tog koridora. Kupovina dodatnog paketa akcija deo je EMS-ovog strateškog opredeljenja da aktivno učestvuje u jačanju panevropske povezanosti zemalja istočnog i zapadnog bloka, kao i u stvaranju i jačanju baze za razvoj evropskog tržišta električne energije“, kažu u EMS-u.

Na taj način EMS učvršćuje svoju poziciju regionalnog lidera, navedeno je u saopštenju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.