U trendu

Enerdžinet: Stabilan dotok gasa u Dansku preko Nemačke

KOPENHAGEN – Dotok prirodnog gasa u Dansku preko Nemačke ostao je stabilan danas, uprkos odluci Gasproma da obustavi isporuke danskoj kompaniji Orsted i Šel Enerdžiju, evropskoj podružnici britanskog Šela, pokazuju podaci Eneržineta, danskog operatera gasnog sistema.

Nema direktnih isporuka gasa od Rusije do Danske, a danski dobavljači gasa imaju mogućnost kupovine od drugih snabdevača osim Gasproma, saopštila je Danska agencija za energetiku, prenosi Rojters.

Iz Gasproma su danas potvrdili da su u potpunosti suspendovali isporuke gasa Orstedu i Šel Enerdžiju za ugovor o snabdevnju gasom nemačkih potrošača, a zbog neplaćanja računa u rubljama do 31. maja, kada im je istekao rok za izmirenje obaveza, preneo je Tas s.

Gasprom Eksport nije do kraja radnog dana 31. maja primio uplatu od Orsteda za gas isporučen u aprilu, koja je trebalo da bude izvršena u rubljama u skladu sa Ukazom predsednika Rusije iz marta 2022, navodi se u saopštenju ruske gasne kompanije i dodaje da nije primljena ni uplata od Šel Enerdžija za gas isporučen u aprilu.

Dalje se dodaje da je Gasprom u 2021. godini isporučio 1,97 milijardi kubnih metara gasa Orstedu, što je činilo oko dve trećine ukupne potrošnje gasa u Danskoj.

Ugovorom između Gasprom eksporta i Šel Enerdžija o isporuci gasa predviđena je količina do 1,2 milijarde kubnih metara gasa godišnje, prenosi Tas s.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar