U trendu

Energetska efikasnost način za smanjenje emisije štetnih gasova

Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine Vlade Republike Srbije saopštilo je da delegacija Srbije učestvuje u radu 21. konferencije Ujedinjenih nacija o promeni klime – COP21, koja se održava u Parizu.

U saopštenju se navodi da delegaciju naše zemlje čine predstavnici Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine i Ministarstva rudarstva i energetike, kao i da je u okviru ovog skupa organizovan i niz pratećih događaja.

Državni sekretar Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine Stana Božović učestvovala je na pratećem događaju koji je organizovao UN Program za životnu sredinu (UNEP), Održiva energija za sve (SE4ALL) i Globalni institut (WRI).

Božović je tom prilikom ocenila da energetska efikasnost predstavlja jedan od najvećih potencijala za smanjenje emisija gasova sa efektom staklene bašte na nivou gradova i opština, ali i na nacionalnom nivou.

Ona je podsetila na to da je Beograd jedan od gradova koji su već uključeni u Globalnu inicijativu gradova, a koja se odnosi na javno grejanje i koju koordinira UNEP.

Prema njenim rečima, ovo partnerstvo će gradu Beogradu, a samim tim i Srbiji, omogućiti pronalaženje i realizaciju efikasnih i isplativih modela javnog sistema grejanja, a samim tim smanjenja emisija gasova sa efektom staklene bašte.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.