U trendu

Energetska kriza u Britaniji izazvala nestašicu hrane

LONDON – Britanski potrošači ne bi trebalo da paniče oko kupovine proizvoda jer se Britanija ne vraća u „zimu nezadovoljstva“ štrajkova i nestasice struje iz 1970-ih godina, izjavio je danas britanski ministar za mala preduzeća Pol Skali.

„Nema potrebe da ljudi izlaze i panično kupuju. Ovo uopšte ne naliči na događaje iz 1970-ih godina“, izjavio je Skali, aludirajući na zimu 1978-79. godine kada su inflacija i štrajkovi izazvali haos u ekonomiji, prenosi agencija Rojters.

Rastuće veleprodajne cene prirodnog gasa u Evropi prouzrokovale su poslednjih dana dramatičnu situaciju kod proizvođača energije, hemikalija i čelika, i zakočile su lance snabdevanja koji su već u poteškoćama zbog nedostatka radne snage.

Usled skoka cena gasa je došlo do nestašice ugljen-dioksida u Britaniji, koji prehrambena industrija uveliko koristi kako bi očuvala rok trajanja mesa.

Zbog toga je hitno reagovao zvanični London koji je bio primoran da produži državnu podršku kako bi se sprečila nestašica živine i mesa.

Najveća britanska maloprodajna kompanija „Tesko“ je obavestila vladine zvaničnike prošle nedelje da će nedostatak vozača teretnih vozila dovesti do panične kupovine uoči Božića, ako se ne preduzmu mere.

Police sa gaziranim pićima i vodom su u nekim supermarketima ostale prazne, a proizvođači ćuretine upozoravaju da bi porodice mogle ostati bez tradicionalnog ručka sa ćuretinom na Božić ako se nastavi nestašica ugljen-dioksida.

Britanskoj industriji auto-prevoznika potrebno je još 90.000 vozača kako bi zadovoljila potražnju, nakon što je Bregzit otežao evropskim radnicima ulazak u Britaniji, a pandemija sprečila nove radnike da se kvalifikuju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.