U trendu

Energetska zajednica: Bez pomaka u dijalogu sa Srbijom o gasovodu

Energetska zajednica, regulatorno telo Evropske unije, izrazila je žaljenje što sa srpskom stranom nije došlo do pomaka u ključnim pitanjima koja se odnose na projekat izgradnje novog gasovoda, a kojim bi Srbija trebalo da se priključi na Turski tok, preneo je danas Radio Slobodna Evropa (RSE).

Ta pitanja odnose se, pre svega, na omogućavanje konkurencije na novom gasovodu i restrukturiranje javnog preduzeća Srbijagas koje drži monopolistički položaj na tržištu gasa u Srbiji.

„Nažalost, nije došlo do pomaka. Poslednji sastanak sa zvaničnicima Srbije i ‘Srbijagasa’ održan je u Beogradu u aprilu 2019. Razmotreno je pitanje neuskladjenosti sektora gasa u Srbiji sa pravnom tekovinom Energetske zajednice i napravljen je sveobuhvatni akcioni plan kako da se reši pitanje razdvajanja delatnosti transporta i distribucije Srbijagasa. Nažalost, ni taj plan se nije realizovao“, izjavio je za RSE Predrag Grujičić, šef Sektora za gas pri Sekretarijatu Energetske zajednice.

Trasu gasovoda u Srbiji gradi mešovito rusko-srpsko preduzeće Gastrans, u kome javno preduzeće Srbijagas ima 49 odsto vlasničkog udela, dok 51 odsto drži ruski Gasprom.

Projekat, onako kako se izvodi u Srbiji, izazvao je zabrinutost u Energetskoj zajednici, jer nije u skladu sa regulativom EU, naveo je RSE. Srbija je za taj gasovod zatražila izuzeće od pravila EU, po kojima jedna kompanija, u ovom slučaju ruski Gasprom ne može biti vlasnik i gasa i gasovoda.

U svom mišljenju od 1. februara 2019. Energetska zajednica je dala pozitivno mišljenje na projekat, izmedju ostalog, uz uslov da se omogući konkurencija, tako da budućim gasovodom poteče i neki drugi gas, a ne samo gas iz Rusije. Jedan od uslova Energetske zajednice je bio i restrukturiranje javnog preduzeća Srbijagas, što se do danas nije realizovalo.

Kada je reč o tržištu gasa u Srbiji, Energetska zajednica je godinama unazad upozoravala na monopolistički položaj Srbijagasa i Gasproma i na zavisnost Srbije od ruskog gasa, imajući u vidu činjenicu da Srbija gas uvozi isključivo iz Rusije, što pokazuju podaci Agencije za energetiku Srbije, dodao je RSE.

(Beta)

3 komentara
  1. Slobodan

    Naravno da ce mo izgraditi gasovod u Srbiji zajedno sa Gaspromom I Rusima,i necemo dozvoliti da nam se u to mesa neka energetska zajednica.!!!!!! Svoje uslove neka diktiraju Nemackoj. Ta ista Nemacka gradi gasovod Severni tok 1 I 2 , direktno iz Rusije I zajedno sa Gaspromom. Pametni ljudi ,znaju da je tako sigurnije,kvalitetnije I jeftinije.

  2. Knez

    Ako bi mogli još jednom da nas bombarduju,pa da nam onda dozvole da kupujemo gas od koga hoćemo i tamo gde je jeftinije,da probamo i to,pre nego što nam uzmu „de jure“ Kosovo,otežaju trgovinu sa Rusijom i opet nam kažu da nije vreme za proširenje EU **!!??M`rš stoko jevropska,tiranska,reketaška,bestijalna i bezrepa,mrš !!

  3. Znalac

    Sa jedne strane mi je nevjerovatno koliko Bajatovic ima moc da radi sta hoce, a opet sa druge EU(V.N.) pravila. Kako Eu ocekuje da Gasprom izgradi gasovod od svojih para, a da onda mora da djeli gasovod sa drugima, pa ako neko hoce da salje gas onda treba da sam napravi gasovod…

Napišite komentar