U trendu

Energoprojekt spreman za investicione planove države

BEOGRAD – Energoprojekt, najveća građevinska kompanija u Srbiji, obeležila je danas 68 godina od osnivanja, a generalni direktor te kompanije Stojan Čolakov kaže da je Energoprojekt spreman da učestvuje u najavljenim investicionim planovima Srbije vrednim više milijardi evra, kao i u realizaciji velikih infrastrukturnih projekata za Grad Beograd.

On je predstavio aktuelne poslove kompanije, najznačajnije projekte i perspektive daljeg poslovanja, te istakao da je plan dalje širenje tržišta na kojima kompanija posluje.

Ukupan prihod Energoprojekta u zemlji i inostranstvu u 2018. iznosio je 213,7 miliona evra, dok je u prva tri meseca ove godine prihod 46,1 milion evra, a Čolakov kaže da je poslovnim planom za ovu godinu planiran prihod od 249 miliona evra i ugovaranje novih poslova u iznosu od 273 miliona evra.

“Imajući u vidu najavljene investicione planove od nekoliko milijardi evra na nivou Srbije u narednim godinama, želja i namera Energoprojekta je da sa svim svojim raspoloživim resursima aktivno učestvuje u planiranim projektima”, kaže Čolaković.

Naveo je da je Energoprojekt sve više angažovan na realizaciji velikih infrastrukturnih projekata za Grad Beograd i izrazio spremnost za nastavak uspešne saradnje.

Čolakov je rekao da je Energoprojekt sa partnerskom kompanijom BESIX sa sedištem u Briselu internim sporazumima dogovorio i uputio zajedničko pismo vlastima u Beogradu u kome su iskazali nameru da učestvuju u pet ključnih poslova u glavnom gradu Srbije, uključujući dva mosta i fabriku za preradu otpadnih voda.

Kaže da je u proteklom periodu učešće Energoprojekta u projektima u Beogradu znatno povećano.

Među najznačajnijim projektima Energoprojekta čija je realizacija u toku Čolakov je naveo izgradnju Kineskog kulturnog centra u Novom Beogradu, stambeno-poslovnog objekta „Park 11“, auto-puta Lajkovac-Ljig, nove tehničko-putne stanice Zemun i druge.

Na obeležavanju 68 godina Energoprojekta prikazan je kraći film o projektima te kompanije, a Čolakov je rekao da je u finalizaciji i vlasnička konsolidacija u preduzeću.

U prethodnom periodu ti procesi su završeni u Energoprojektu Visokogradnja a.d, Energoprojekt Niskogradnja a.d, Energoprojekt Hidroinženjering a.d, Energoprojekt Urbanizam i arhitektura a.d, i Energoprojekt Energodata a.d.

Na obeležavanju 68 godina kompanije bili su i većinski vlasnik Energoprojekt Holding-a Dobrosav Bojović i član Nadozrnog odbora u Energoprojektu u ime države, pomoćnik ministra privrede Dragan Ugrčić koji je poručio da svi zajedno treba da rade na tome da se povećaju prihodi i da kompanija raste.

Aktuelna tržišta na kojima posluje Energoprojekt su Srbija, Bliski Istok, Afrika, Rusija i Evroazija, Južna Amerika i zemlje bivše SFRJ.

Kompanija je od osnivanja realizovala projekte u više od 80 zemalja širom sveta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.