U trendu

EP danas odlucuje da li su gas i nuklearke klimatski prihva

BRISEL – Evropski parlament (EP) će danas odlučiti da li će blokirati ili prihvatiti predlog zakona Evropske unije kojim se ulaganja u gas i nuklearne elektrane označavaju kao klimatski prihvatljiva.

Ovaj predlog zakona izazvao je duboke podele među zemljama članicama EU zbog različitih stavova oko toga kako se boriti protiv klimatskih promena.

Parlament će odlučiti da li će staviti veto na predlog Evropske komisije da se gasne i nuklearne elektrane svrstaju u „taksonomiju“ EU, odnosno da se stave na listu privrednih aktivnosti koje investitori mogu da označe i plasiraju kao zelene projekte u EU, prenosi Rojters.

Zvaničnici EU očekuju da će ishod glasanja biti tesan. Predlog zakona će biti odbačen ako protiv njega glasa 353 poslanika, odnosno nešto više od polovine od ukupno 705 poslanika koliko broji parlament u punom sastavu.

Evropska narodna partija, najveća poslanička grupa u EP, potvrdila je kasno sinoć da 107 njenih poslanika planira da na sednici u Strazburu podrži predložena pravila EU, naspram 31 poslanika koji nameravaju da ih blokiraju. Zeleni i socijalisti se protive pravilima EU, dok su poslanici Renew-a uglavnom za.

Glasanje mora da se obavi lično, čime je procedura glasanja dodatno pooštrena, ali su neki poslanici odustni zbog bolesti kovid-19.

Parlament će glasati u podne.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar