U trendu

EPS: Ispunili smo obavezu razdvajanja delatnosti

Reorganizacijom Elektroprivrede Srbije (EPS) u tri celine ispunjen je zahtev Energetske zajednice da se delatnosti u ovoj kompaniji razdvoje, izjavio je nedavno direktor EPS Snabdevanja Dragan Jeremić.

Energetska zajednica je u izveštaju za 2014-15. to istakla kao jedan od ključnih prioriteta za Srbiju. Na skupu posvećenom promenama organizacije EPS-a i njihovom uticaju na efikasnost istaknuto je da je za prvih šest meseci 2015. ostvarena dobit od 3 milijarde dinara umesto gubitka od 10 milijardi. Kao neki od ključnih izazova istaknuti su prelazak na čistiju proizvodnju i povećanje energetske efikasnosti.

„Potpuno smo jasno podelili prava, nadležnosti, ulogu EPS distribucije, EPS grupe i EPS snabdevanja (…) i to će doneti velike uštede“, rekao je direktor EPS snabdevanja.

Razdvajanje proizvodnje, distribucije i snabdevanja u elektroenergetici je bilo u fokusu izveštaja Energetske zajednice za Srbiju. To je na pravnom planu započeto u julu 2013, dok je prva faza reorganizacije predviđene vladinim programom iz novembra 2014. završena u julu 2015. kada je EPS reorganizovan u šest pravnih celina.

Jeremić je rekao da je izdvajanje  to u Srbiji učinjeno bez propusta kakvih je bilo u EU, i kao primer naveo da je češki ČEZ sproveo projekat od 24 miliona evra da bi razdvojio pristup podacima koji koriste distribucija i snabdevanje, i time potpuno razdvojio aktivnosti ova dva sektora.

On je naveo da je EPS snabdevanje pravi primer korporativizacije u EPS-u kao firma u kojoj rade samo oni za čijim radom postoji potreba, 70 zaposlenih koji brinu o prodaji, i koji koristi podršku EPS-a za sektore poput IT-a i bekofisa.

Naveo je da je EPS zadržao skoro sve korisnike i nakon liberalizacije tržišta za strateške kupce u januaru 2014. godine, i da je Meser koji je prvi izašao na tržište sada ima trogodišnji ugovor sa EPS-om, do kraja 2018.

(Beta)

 

 

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.