U trendu

EPS oborio dnevni rekord u prodaji struje na slobodnom tržištu – 4,06 mln evra

BEOGRAD – Elektroprivreda Srbije dostigla je u četvrtak dnevni rekord u prodaji električne energije na slobodnom tržištu od 4,06 miliona evra, rečeno je Tanjugu u EPS-u.

Ukupna prodata količina električne energije iznosila je 26,67 GWh i plasirana je na berze električne energije u Srbiji i regionu.

Samo u tri dana marta EPS je u prodaji električne energije na slobodnom tržištu u plusu za 8,8 miliona evra, navode iz EPS-a.

I u februaru je EPS bio izvoznik struje i u plusu je za više od 21 milion evra u izvozu električne energije.

Srbija je ovih dana najveći neto izvoznik električne energije u regionu jugoistočne Evrope, kažu u EPS-u.

Rekordi su ostvareni i u hidro sektoru, a Hidroelektrana „Zvornik“ ostvarila je 2. marta novi apsolutni rekord u dnevnoj proizvodnji električne energije od 2.923 megavat-časa.

Najboljim dnevnim rezultatom u 68 godina dugoj istoriji ove drinske hidroelektrane za pet megavat-časova je nadmašen prethodni rekord postignut 23. decembra 2022. godine.

Jedna od najstarijih hidroelektrana Elektroprivrede Srbije nastavila je da obara rekorde u proizvodnji zahvaljujući obnovljenim agregatima i opremi.

HE „Zvornik“ potpuno je revitalizovana u periodu od 2016. do 2020. godine i niz rekorda od završetka tog posla potvrda je kvalitetno i uspešno obavljenih radova.

Na agregatima je kompletno zamenjena glavna elektro-mašinska oprema, ugrađene su potpuno nove trubine, generatori, blok-transformatori, razvodna postrojenja 110 kV, sistem upravljanja i zaštita, kao i ostali pomoćni sistemi.

Snaga HE „Zvornik“ revitalizacijom je povećana za dodatnih 30 megavata i sada iznosi ukupno 126 megavata.

Revitalizacija je doprinela i manjim troškovima održavanja,
značajno je unapređen ekološki aspekt uz dodatno očuvanje životne sredine, a radni vek ove hidroelektrane produžen je za novih 40 godina, navode iz EPS-a.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.