U trendu

EPS reagovao na DRI: TENT B ne utiče na kvalitet reke Save

BEOGRAD/OBRENOVAC – Elektroprivreda Srbije saopštila je danas da rad TENT-a B ne utiče na kvalitet reke Save, te da je ta reka uzvodno i nizvodno od termoelektrane u dobrom ekološkom statusu, a tvrde i da EPS nije najveći generator otpadnih industrijskih voda u Srbiji.

Reagujući na izveštaj Državne revizorske institucije predstavljene javnosti ove nedelje, EPS navodi da se kvalitet površinskih i podzemnih voda u okolini Termoelektrane „Nikola Tesla B“ prati redovno, od 1983. godine.

Navode da se to čini u okviru Programa kontrole površinskih i otpadnih voda Ogranka TENT, a da praćenje rade ovlašćene institucije i interne službe.

EPS ističe da se kontrola kvaliteta otpadnih voda u TENT B i njihov uticaj na vodoprijemnike i podzemne vode rade četiri puta godišnje, a da se povratna rashladna voda analizira jednom mesečno.

Dodaju da sva ispitivanja obavljaju pravna lica koja su ovlašćena od nadležnog ministarstva i oni samostalno uzorkuju otpadnu vodu na ispustu, odnose uzorak u laboratoriju radi ispitivanja zakonom propisanih parametara, nakon čega izdaju izveštaj.

„Sve analize ukazuju da rad TENT B ne utiče na kvalitet reke Save i da je kvalitet reke uzvodno i nizvodno od termoelektrane u dobrom ekološkom statusu“, saopštio je EPS.

EPS navodi da je DRI izostavio da saopšti da se njihov zaključak odnosi na jedini slučaj da tri puta nije obavljeno ispitivanje otpadnih voda i to zbog teškoća sa postupkom javne nabavke koja je raspisana u zakonskom roku.

„Elektroprivreda Srbije“ nije najveći generator industrijskih otpadnih voda u Republici Srbiji i javnost treba da zna da su to pre svega rashladne otpadne vode koje se koriste u zatvorenom cevnom sistemu bez upotrebe bilo kakvih hemikalija, odnosno ne spadaju u hemijsko-tehnološke otpadne vode“, navodi EPS.

Iz EPS-a poručuju da je to potvrđeno i u „Studiji o proceni uticaja na životnu sredinu zatečenog stanja na lokaciji TE „Nikola Tesla B“ od septembra 2022. godine koju je uradio „Energoprojekt Entel“.

„U toj studiji se navodi da analiza ispitivanih parametara u uzorcima Save pre i posle uliva otpadnih voda ne ukazuje na značajan uticaj otpadnih voda na kvalitet reke Save i da ispitivani vodotok reke Save pripada dobrom ekološkom statusu, odnosno 2. klasi“, navodi EPS.

Dodaju da otpadne vode u fizičko-hemijskim i mikrobiološkim parametrima TENT B ne utiču na prirodni recipijent, odnosno reku Savu.

EPS navodi da svake godine u januaru dostavlja izveštaje o ispitivanju otpadnih voda Agenciji za zaštitu životne sredine, Ministarstvu zaštite životne sredine, Javnom vodoprivrednom preduzeću Srbija Vode, i Direkciji za vode Ministarstva poljoprivrede.

EPS navodi da se u izveštaju DRI ne pominje i da je po Zakonu o vodama rok da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u TENT B počne da radi 31. decembar 2025. godine.

„Ukazujemo da je EPS pokrenuo taj projekat koji je trenutno u fazi izrade projektne dokumentacije, planirani budžet je 10,5 miliona evra iz sopstvenih sredstava i tokom februara biće podnet zahtev za dobijanje građevinske dozvole“, zaključuje se u reagovanju EPS.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.